Američki proizvođač autobusa New Flyer of America, dio skupine NFI i ujedno jedan od vodećih proizvođača autobusa na svijetu, potkraj siječnja predstavio je svoj posve automatizirani, autonomni (samovozeći), električni gradski autobus Xcelsior AV™. Autobus se za sada koristi za probne vožnje po prostorima tvrtke Robotic Research.

Program razvoja posve autonomnih autobusa New Flyer najavio je u svibnju 2019. godine, baš kao i strateško partnerstvo s Robotic Researchom, jednom od vodećih američkih tvrtki za područje umjetne inteligencije (AI), automatizacije i robotike. Dvije tvrtke su sada razvile Xcelsior AV™, prvi posve automatiziran gradski autobus u SAD-u. Radi se o pametnom vozilu koje je opremljeno baterijskim električnim pogonom Xcelsior CHARGE™ i koristi napredni sustav upravljanja prometom ADAS, čime zadovoljava norme američkog Društva automobilskih inženjera (SAE) za automatizirana vozila Standard J3016, Level 4.

Novi autobus ujedno predstavlja blisku budućnost javnog prijevoza. Za njegov je razvoj bilo potrebno pet godina, a vrlo skoro može se očekivati da će flote takvih posve automatiziranih autobusa značajno poboljšati sigurnost prometa, ali i skratiti vrijeme putovanja, povećati energetsku učinkovitost i smanjiti prometne gužve širom SAD-a pa i svijeta.

Glavne značajke novog autobusa proizlaze iz dva tehnička rješenja. Prvo je AutoDrive®, a radi se o rješenju za autonomnu vožnju koje je razvio Robotic Research i koje služi kao 'oči i mozak' sustava za autonomno upravljanje vozilom i omogućava neprestanu, u realnom vremenu, obradu podataka o stvarnom svijetu oko vozila, uključujući mapiranje okruženja, donošenje odluka i navigaciju. Drugo rješenje je AutoDrive ByWire™, koje je također razvio Robotic Research, a koje zapravo služi kao 'ruke i noge' sustava za autonomno upravljanje vozilom i ono nadzire funkcije kao što su držanje smjera i skretanje i kočenje, izvijestio je njemački prometni portal 'Urban Transport Magazine'.