Tvrtka Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) je predstavila svoju drugu proizvodnu liniju za najnoviju generaciju motora 1.5L koji su izgrađeni na novoj globalnoj arhitekturi tog japanskog proizvođača automobila (TNGA - Toyota New Global Architecture), koji se proizvode u postrojenju u Poljskoj te pokreću modele Yaris i Yaris Cross. 

Ovo je šesta proizvodna linija za hibridne pogone koju je Toyota pokrenula u Poljskoj u posljednje tri godine. Naime, taj je proizvođač u Poljskoj krenuo s proizvodnjom koja je okrenuta elektromobilnosti 2018. godine, što je uključivalo pogonski sklop za 4. generaciju hibridnog pogona u tvornici u mjestu Wałbrzych. 

Tri godine kasnije, snažno usmjerena na budućnost elektromobilnosti, Toyota nastavlja ulagati u europsku proizvodnju komponenti elektrificiranog pogonskog sklopa i u najnoviju generaciju motora TNGA.

 

Dvije proizvodne lokacije 

TMMP danas ima po tri proizvodne linije za TNGA hibridne motore i hibridne mjenjače-diferencijale u Poljskoj, što znači povećanje kapaciteta od 76 posto. Proizvodna linija proširena je i na motor-generatore koji su dio hibridnih električnih prijenosa, priopćeno je iz Toyote Hrvatska. 

TMMP ukupno ima 3300 zaposlenika, na dvije proizvodne lokacije u mjestima Wałbrzych i Jecz-Lazkowice (Donja Šleska), u blizini njemačke i češke granice. 

Valja naglasiti kako je ova preobrazba rezultat Toyotine predanosti u postizanju ugljične neutralnosti, ali i činjenicom da na tržištu kontinuirano raste potražnja za vozilima koja smanjuju emisiju CO2

U skladu sa strategijom Beyond Zero (više od nulte stope emisija), taj najveći japanski proizvođač automobila priprema cjelokupnu ponudu baterijskih električnih vozila. U Europi, Toyota planira smanjiti emisije ispušnih plinova svojih novih automobila za 100 posto do 2035. godine. Neki od uvjeta za to su dostupnost infrastrukture za punjenje te potražnja kupaca.

 

Gotovo utrostručenje tržišta 

"Nastavili smo usavršavati našu hibridnu tehnologiju i nuditi je u sve većoj ponudi vozila po pristupačnim cijenama. Kao rezultat toga, Toyota prednjači u smanjenju emisija CO2, a njeni kupci mogu bez odlaganja početi svoje putovanje prema ugljičnoj neutralnosti", izjavio je Marvin Cooke, izvršni potpredsjednik tvrtke Toyota Motor Europe. 

U posljednje tri godine, dok je TMMP prolazila kroz preobrazbu, Toyotina prodaja hibridnih modela postigla je izuzetan rast. Naime, promatrajući Europu, ukupna prodaja hibridnih vozila povećala se s 30 posto na 60 posto, dok je u zapadnoj Europi dosegla 70 posto. Toyotin rast prodaje takvih vozila u Poljskoj bio je jednako snažan – u ukupnoj prodaji vozila danas iznosi više od 55 posto. Tržište hibrida u Poljskoj gotovo se utrostručilo. A približno 70 posto ovogodišnjih kupaca hibrida u toj zemlji odabralo je upravo taj automobilski brend. 

"Ponosni smo što smo dali tako značajan doprinos širem prihvaćanju elektrificirane mobilnosti u Poljskoj i Europi, čime smo smanjili emisiju CO2. No, tu nećemo stati. Dodatno ćemo lokalizirati proizvodnju hibridnih komponenti dodavanjem drugog motor-generatora u našu ponudu sljedeće godine", rekao je. 

Globalno, Toyota je prodala više od 18 milijuna hibridnih elektrificiranih vozila od 1997. do srpnja 2021., ostvarivši ekvivalent smanjenja emisija CO2 za 5,5 milijuna baterijskih električnih vozila.