Prodaja električnih vozila u svijetu nastavila je uzimati maha i početkom ove godine. 

Naime, u prvom tromjesečju registrirano je više od 1,5 milijuna električnih automobila i hibridnih vozila s mogućnošću punjenja električnom energijom (plug-in hibridi; PHEV). Oni su u promatranom razdoblju zauzeli 12,2 posto tržišnog udjela, pokazuju podaci analitičke tvrtke Jato Dynamics

Usporedbe radi, tržišni udjel novoregistriranih električnih vozila i plug-in hibrida iznosio je 6,6 posto u istom razdoblju lani. 

Nadalje, zanimljivo se istaknuti kako su električna vozila sada popularnija od onih koja kao pogonsko gorivo koriste dizel. Jer, na takve automobila otpadalo je 11,8 posto globalne prodaje u prvom tromjesečju.

 

Dostupni poluvodiči 

Dok sve veća potražnja za električnim vozilima počinje utjecati na udjele vozila s tradicionalnim pogonskim sklopovima, benzin ostaje dominantna vrsta goriva, otkrivaju podaci koje je Jato Dynamics prikupio na 53 tržišta. Tako je od početka siječnja do konca ožujka u svijetu bilo prodano 9,2 milijuna vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem koje kao pogonsko gorivo koriste benzin. 

Unatoč tomu što su u prošloj godini proizvođači uspjeli otkloniti određene probleme u opskrbi zahvaljujući nekoliko dostupnih dobavljača poluvodiča koji se koriste u proizvodnji električnih vozila, čini se kako ta vozila više nisu imuna na trenutačnu krizu. 

Inače, u svijetu je bilo novoregistrirano ukupno 17 milijuna vozila u prvom tromjesečju.