U Hrvatskoj je od 1. siječnja do 31. svibnja registriran 391 novi električni automobil, što je za gotovo 86,2 posto ili 181 vozilo više u odnosu na isto razdoblje u 2021. godini. 

Prema podacima agencije Promocija plus, najviše 'električara', njih 65, prodao je francuski proizvođač automobila Renault. Na drugom mjestu nalazi se Dacia, koja je u promatranom razdoblju prodala 58 električnih vozila. Zatim, slijede Audi (48), Opel (41) i Volkswagen (40). 

Od početka godine do konca svibnja u nas je bilo novoregistrirano i 25 Škoda te 19 Tesli koje pokreće elektromotor koristeći električnu energiju.

 

Isti tržišni udjel 

Istovremeno, Peugeot je prodao 18, BMW 17, a Smart i Porsche svaki po 11 električnih automobila. Mercedes je prodao osam, Mini sedam, Hyundai šest, a Dongfeng, Volvo i MG svaki po četiri električna vozila. Fiat je pak prodao dva, a Citroën, Jaguar i Kija po jedan takav automobil. 

Udjel električnih automobila u ukupnom broju novoregistriranih vozila na hrvatskom tržištu sada iznosi 2,1 posto te je nepromijenjen u odnosu na razdoblje od siječnja do konca travnja ove godine. 

Inače, u Hrvatskoj je tijekom siječnja, veljače, ožujka, travnja i svibnja bilo registrirano 18.419 novih osobnih vozila, što je za 3,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini (19.167).