Kineski proizvođač baterija za električna vozila SVOLT Energy objavio je kako je uspio proizvesti prvu takvu bateriju na svijetu koja ne koristi kobalt. U glavne značajke nove baterije ubrajaju se kapacitet od 82,5 kW h i gustoća energije od 170 W h/kg, a smatra se da bi vozilo s jednim punjenjem moglo imati doseg veći od 600 km. Tvrtka pri tome ističe da je već dosegnuta serijska proizvodnja. 

Globalne zalihe kobalta iznose 7,1 mil. t, a najveća nalazišta nalaze se u iznimno politički nestabilnom i nerazvijenom DR Kongu, zašto je njihovo iskorištavanje složeno i skupo. Zbog toga tvrtke kao što su SVOLT, ali i poznati divovi kao što su Tesla i Panasonic neprestano traže rješenja za baterije koja neće koristit kobalt. 

Nova SVOLT-ova baterija ugrađena je u električni auto ORA Cherry Cat poznatog kineskog proizvođača Great Wall. Na tim su automobilima u proteklih nekoliko godina provođena opsežna ispitivanja baterije. Prototipna vozila do sada su uspješno prešla već 800 000 km, pri čemu su podrobno ispitani i provjereni izdržljivost baterije, ponašanje pri punjenju i pražnjenju, ponašanje pri jakom ubrzanju i pad radnih značajki tijekom vremena, izvijestio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.