Labinska tvrtka Novatec, koja ima četvrt stoljeća iskustva u automatizaciji i kontroli procesa, sredinom prosinca potpisala je ugovor o dodjeli sredstava iz strukturnih fondova Europske unije vrijedan više od 28 milijuna kuna. 

Radi se o financiranju projekta elektrificiranog višefunkcionalnog niskopodnog vozila MUNIVO koji Novatec već tri godine razvija u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB) i Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba. 

Riječ je o projektu izrade prototipa u dvije varijante - minibusa s 20 sjedala i dostavnog vozila istih gabarita, ali i stvaranja vlastitog odjela za istraživanje i razvoj koji će nastaviti razvijati vozila i komponente u području elektromobilnosti, izvijestio je Grad Labin


Gradski i prigradski promet 

Ugovor o dodjeli sredstava iz strukturnih fondova EU-a, kojim će se razvijati MUNIVO, potpisali su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i direktor tvrtke Novatec Vladimir Peršić

Novatec kao nositelj i partneri FSB te FER u sklopu projekta izradit će dva prototipa vozila koja će ublažiti svakodnevne probleme putnika u gradskom i prigradskom prometu, istaknuo je Vladimir Peršić, direktor tvrtke Novatec nakon potpisivanja ugovora. 

Zanimljivo je kako je ovom projektu prilikom njegova kandidiranja početkom godine za financiranje sredstvima iz strukturnih fondova EU-a snažnu podršku pružio i Grad Labin uputivši pismo namjere u vidu suradnje za korištenje razvijenih prototipa ovih vozila kao lokalnog gradskog minibusa.

 

Nova radna mjesta

"Ovaj je projekt primjer svega onoga čemu u Labinu težimo, primjer projekata kakvim želimo obilježiti budućnost. Labinska tvrtka Novatec u brojnim je projektima prepoznata na globalnoj razini kao predvodnik i tvrtka s vizijom ispred svog vremena. Ovakvi sofisticirani proizvodi, u potpunosti razvijeni i osmišljeni u našoj zajednici, ogroman su doprinos razvoju lokalnog gospodarstva i pridonose dodatnom zapošljavanju visokoobrazovanih ljudi. Grad Labin prepoznaje značaj pametne i zelene mobilnosti te smo svoju punu podršku ovom projektu pružili i na način da će prvi prototipovi ovih vozila prometovati upravo u našem gradu kao gradski minibusevi. Dokaz je to kako znanja ne nedostaje, kako su labinske tvrtke i ljudi sposobni za najviše domete, a vjerujem kako nas u budućnosti očekuje još mnogo sličnih zanimljivih i kvalitetnih projekata", istaknuo je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

Iz Novateca objašnjavaju kako je koncept vozila MUNIVO osmišljen na Katedri za motore i vozila FSB-a. Riječ je o vozilu M2 kategorije, koje se pokreće elektromotorom napajanim iz baterija te pogonom na stražnje ili sve kotače. 

Za proizvodnju minibusa zainteresirano je nekoliko međunarodnih ulagača, među ostalim, i partneri iz Južnoafričke Republike. 

U Novatecu vjeruju da će se veliki dio proizvodnje odvijati u vlastitim pogonima u Hrvatskoj, a stvorit će i vlastiti odjel za istraživanje i razvoj, a upravo zbog ovog projekta u Novatecu namjeravaju zaposliti 15 inženjera.