U Kozini je otvorena prva ultrabrza punionica električnih vozila u vlasništvu slovenske energetske tvrtke Petrol. No, to nije sve jer se u prvoj polovici godine očekuje otvaranje još tri takve punionice: dvije u Sloveniji i jedne u Hrvatskoj. Bit će to punionice na lokacijama Maribor Vzhod i Tepanje Zahod u Sloveniji i Dugopolje u Hrvatskoj. Te dvije nove slovenske punionice bit će postavljene na odmorištima autocesta, a nova hrvatska punionica na parkiralištu trgovačkog centra.

Na punionici u Kozini sada se električna vozila mogu puniti na brzom i ultrabrzom priključku. Tako je sada omogućeno punjenje četiri vozila: po dva na brzim priključcima, sa snagom do 100 kW i po dva na ultrabrzim priključcima s ukupnom snagom do 350 kW. Cilj Petrola je do 2025. izgraditi ukupno 1300 punionica, pri čemu ih je ove godine već izvedeno 10, od čega tri brze i spomenuta ultrabrza u Kozini. U Sloveniji Petrol upravlja sa 106 punionica na izmjeničnoj struji (AC) i 44 na istosmjernoj striji (DC), od čega ih je 26 zapravo u vlasništvu operatora elektrodistribucijskog sustava SODO. U Hrvatskoj tvrtka pak upravlja na četiri AC punionice i na devet DC punionica, dok u Crnoj Gori pruža usluge punjenja na jednoj DC punionici. 

Spomenuta punionica u Kozini izvedena je u sklopu projekta NEXT-E. Riječ je o europskom projektu u koji su uključene vodeće energetske tvrtke i proizvođači opreme iz Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Hrvatske. Kada bude dovršen, u svih tih šest zemalja u pogonu će biti 222 brze (50 kW) i 30 ultrabrzih punionica (150 - 350 kW), izvijestio je Petrol.