Vlasnici električnih automobila od danas ih mogu brzo napuniti na čak tri prodajna mjesta na autocesti Zagreb – Rijeka. Naime, Tifon, član MOL Grupe, pod brendom MOL Plugee pustio je u rad tri brze punionice za električna vozila na svojim prodajnim mjestima Draganić sjever, Draganić jug i Ravna Gora. Štoviše, riječ je o prvim brzim punionicama za e-vozila na domaćim autocestama. 

Ključni koridori 

U Tifonu ističu kako će do kraja svibnja u rad pustiti i brze punionice na svojim prodajnim mjestima na Dobri i Jasenicama. Spomenuti uređaji dio su projekta NEXT-E koji se sufinancira kroz program Europske unije pod nazivom Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF), a u kojem Tifon sudjeluje kao član MOL Grupe. 

"Na četiri prodajna mjesta u Zagrebu Tifon vlasnicima električnih vozila nudi uslugu brzog punjenja, a prvi smo u Hrvatskoj doveli brze punionice za električna vozila i na ključne hrvatske prometne koridore, autoceste A1 i A6. Dio je to naše strategije razvoja kao člana konzorcija uključenog u projekt NEXT-E, ali i naše namjere da korisnicima pružimo vrhunsku kvalitetu prateći svjetske trendove, posebice na polju zaštite okoliša. Od početka ove godine pristižu nam upiti naših korisnika iz cijele Europe o povezivanju obale i kontinenta punionicama za električna vozila, zbog čega smo iznimno ponosni što ćemo im to od danas i omogućiti", rekao je predsjednik Uprave Tifona Siniša Komnenović

Tri priključka

Damir Ivanda, planer razvoja mreže i stručnjak za upravljanje imovinom u Tifonu, kaže kako MOL Plugee brze punionice na Tifonovim prodajnim mjestima podržavaju sve relevantne standarde punjenja. "Punionica ima tri priključka, dva DC-a kojima je moguće automobil napuniti u roku od pola sata i AC koji je, uvjetno rečeno, sporiji jer njime punjenje traje između dva i tri sata", pojasnio je, dodajući kako će korištenje punionica biti besplatno prvih mjesec dana od njihova puštanja u pogon, tj. do 16. svibnja. 

Transeuropska prometna mreža

Voditelj odjela e-mobilnosti MOL Grupe Róbert Tóth-Fekete, istaknuo je kako od 2017. godine projekt NEXT-E s 18,84 milijuna eura bespovratnih sredstava financira Europska komisija. U sklopu projekta bit će postavljene ukupno 222 multi-standardne brze punionice (50 kW), kao i 30 ultra-brzih punionica (150-350 kW) za električna vozila duž osnovne mreže i nekoliko koridora Transeuropske prometne mreže (TEN-T). 

Inače, projekt NEXT-E predstavlja jedinstvenu suradnju četiri tvrtke iz sektora električne energije, nafte i plina, koje su udružile snage s proizvođačima automobila kako bi stvorile interoperabilnu mrežu punionica za električna vozila kao alternativu postojećoj mreži benzinskih postaja. Konzorcij čine tvrtke E.ON Grupe (Zapadoslovenská energetika u Slovačkoj, E.ON Češka Republika, E.ON Mađarska i E.ON Rumunjska), MOL Grupa (koju predstavljaju podružnice u svih šest država sudionica), Hrvatska elektroprivreda u Hrvatskoj, PETROL (u Sloveniji i Hrvatskoj), te Nissan i BMW.