U sklopu otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za projekt Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada, a koji uključuje dodjelu nepovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, virovitički komunalac Flora je nabavila trokomorni kamion za otpad na hibridni pogon. Prvo je to takvo vozilo u Hrvatskoj i u ovojm dijelu Europe, piše Glas Slavonije. 

Vozilo je u 54-postotnom iznosu, što je 1.480.000 kuna, sufinancirano iz spomenutih europskih fondova. Flora će svoj udjel u cijeni vozila otplatiti u tri godine financijskim leasingom. Najveći je to ugovor sklopljen na ovom natječaju jer se Flora jedina u Hrvatskoj odlučila za nabavu velikog trokomornog komunalnog vozila na električnu energiju. Vozilo ima nadogradnju s tri potpuno odvojene i neovisno upravljive komore te pogon s punjivim baterijskim sklopom. 

Osim bitnog smanjenja troškova goriva, karakterizira ga i smanjenje emisije CO2, kao i eliminacija buke. Podsjetimo, 2013. godine Flora je izgradila solarnu elektranu snage 30 kWp na krovu skladišne hale i jedina u Hrvatskoj već pet godina ima samo trokomorne smećare. Ako se ovaj iskorak Flore pokaže uspješnim, Fond za zaštitu okoliša obećava da će ubrzo napraviti poseban javni poziv samo za sufinanciranje ovakvih i sličnih komunalnih vozila na alternativne pogone.