U Puli je nedavno otvorena i puštena u rad punionica stlačenog prirodnog plina (CNG). Također, ovim istarskim gradom od kolovoza prometuje i 20 autobusa na CNG. 

Punionica i ekološki prihvatljivi autobusi javnog gradskog prijevoza Pulaprometa nabavljeni su u sklopu projekta Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice, financiranog u okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja s ukupno 42,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije. 

Projekt nabavke autobusa na CNG i izgradnje punionice plina proveden je u partnerstvu gradskih trgovačkih društva Pulapromet i Plinara. 


Ulagački skok 

Direktor Pulaprometa Igor Škatar je rekao kako je ideja za ovu investiciju počela kroz promišljanje o poboljšanju prijevozničke usluge, brizi o utjecaju na okoliš kao i namjeri za značajnijim korištenjem sredstava iz fondova Europske unije te nadležnih ministarstava. 

"S ovim smo napravili jedan investicijski skok koji zasigurno ne bi bilo moguće ostvariti u takvoj mjeri da su se koristila sredstava operatera i jedinica lokalnih samouprava. Trenutno imamo projekt koji objedinjuje autobuse i punionicu u jednu funkcionalnu cjelinu. Na ovo će se u bliskoj budućnosti nadovezati i ostala vozila te tako cijelom projektu dati još veću opravdanost", kazao je. 

Direktor Plinare Pula Dean Kocijančić je objasnio kako se s procesom nabavke autobusa istovremeno radilo na izgradnji punionice CNG-ja vrijedne 11 milijuna kuna, objavljeno je na stranicama Grada Pule

"Cjelokupni projekt je sufinanciran s čak 88 posto bespovratnih sredstava. Važno je naglasiti kako je benefit korištenja stlačenog prirodnog plina, uz ekološku prihvatljivost, značajna ušteda jer se na 20 autobusa štedi između 1,5 i dva milijuna kuna", pojasnio je.