Općina Novo Sarajevo poduzima niz aktivnosti koje pridonose zaštiti okoliša, smanjenju emisije CO2 i povećanju energetske sigurnosti, a jedna od njih je pružanje usluga u području punjenja električnih vozila. 

Naime, uskoro će biti postavljena javna punionica električnih vozila u ulici Vilsonovo šetalište u blizini zgrade te jedne od četiri sarajevske općine. Riječ je o donaciji tvrtke Porsche Inter Auto, izvijestila je Općina Novo Sarajevo

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović istaknuo je kako ta općina nastavlja s razvojem ekološke svijesti u gradu i državi koja ima jako nisku razinu uporabe tehnologije koja se u svijetu snažno razvija. "Jedni smo od prvih u Kantonu Sarajevo koji ćemo svojim sugrađanima omogućiti punjenje električnih vozila na punionicama u cilju promocije korištenja tehnologije električnih automobila u Bosni i Hercegovini koji pridonose dekarbonizaciji, tj. smanjenju emisije štetnih plinova i čestica. To je trend koji je, uz poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, okosnica ekološkog čimbenika približavanja BiH Europskoj uniji", istaknuo je.

 

Ukidanje carina 

"Slijedimo globalnu strategiju VW Grupacije koja želi do 2050. godine doseći ugljičnu neutralnost", rekao je direktor tvrtke Porsche BH Senad Olovčić, dodavši kako to znači da do 2050. ta kompanija neće onečišćavati tijekom svih faza eksploatacije vozila, počevši od proizvodnje, preko vožnje automobila do recikliranja. 

"Naša kompanija je do sada kroz društveno odgovorne projekte donirala i u partnerskoj suradnji s hotelima postavila više od 60 punjača električnih automobila diljem BiH", napomenuo je, apelirajući da nadležne institucije vlasti daju vlastiti doprinos elektromobilnosti ukidanjem carina na uvoz električnih vozila te da se kroz različite fondove potiče nabava električnih i hibridnih vozila, kao što je to u zemljama EU-a i okruženja. 

Inače, punionicu u Novom Sarajevu postavlja tvrtka Hager. Ona je dosad u BiH postavila 23 punionice električnih automobila.