Poticaji za električna vozila za građane ove su godine podijeljeni u rekordnom roku - u manje od minute. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) su svjesni prigovora na nespretnost takvog načina dodjele novca, rečeno je na okruglom stolu konferencije "Nova era prometa" koja se danas održava u organizaciji Energetike marketing. 

Novi model?

"Razmišljamo o promjeni tog modela i za iduću ćemo godinu razmotriti alternative. Znamo za slovenski model koji nam se preporuča, da novac ide direktno distributerima, a kupci dobivaju poticaj kada odlučuju o kupnji vozila. No, i to ima svoje mane - ako se auto kupuje početkom godine novca ima, a kasnije je teže dobiti poticaj. Švedska, primjerice, daje po primatelju više nego dvostruko manje novca u kunskom paritetu. Mi se držimo EU smjernica kad je riječ o eko-normama automobila koje potičemo", rekla je Suada Mustajbegović iz Fonda. 

Domagoj Puzak ih HEP-a je upitan po kojem će principu elektroprivreda od iduće godine naplaćivati punjenje na svojim punionicama za električna vozila. Odgovorio je da će najvjerojatnije poslušati korisnike i naplaćivati po napunjenom kWh, jer bi bilo nepravedno naplaćivati po punjenju jer korisnici ne dolaze s jednako praznom odnosno punom baterijom na punjenje. Ulogu u cijeni koštanja imat će i vrsta punionica jer brzi punjači i AC-DC punjači imaju i veće operativne troškove. 

Izazovi

U HEP-u su svjesni poteškoća oko rada punionica i obećavaju te izazove u idućoj godini bolje i brže rješavati, što nije jednostavno jer HEP ima jako veliku mrežu. U opremanju punionica preferiraju hrvatske tvrtke i softverska rješenja. INA trenutno ima 23 punjača, a do kraja godine u pogon će pustiti njih još 40. 

Projekt biorafinerije u Sisku uvršten je na listu strateških investicija i tražit će financiranje iz EU fondova za inovacije, a trebao bi biti završen 2025. Računa se da će rafinerija zaposliti do stotinu radnika dok je indirektnim zapošljavanjem na dobavi sirovine (miscantus) moguće zaposliti njih tisuću. 

Fond za zaštitu okoliša kroz natječaje će financirati nabavu plovila, kamiona i autobusa na alternativna goriva, ali specijalizirani poziv za sufinanciranje ugradnje plinske instalacije u automobile ne može se očekivati. Sudionici okruglog stola su se složili da je europski zeleni plan velika prilika za Hrvatsku te se nadaju da će novac doista biti iskorišten na "zelene projekte". 

Galerija slika: Nova era prometa 2020.