Grupa Renault, Nissan Motor i Mitsubishi Motors Corporation, članice jedne od najvećih alijansi u automobilskoj industriji, danas su najavile nove zajedničke projekte i aktivnosti kako bi ubrzale i oblikovale svoju budućnost do 2030., uz stavljanje posebnog naglaska na vrijednosni lanac mobilnosti. U idućih pet godina u ofenzivnu elektrifikaciju bit će uloženo 23 milijarde eura, a upotreba zajedničkih platformi znatno će se povećati. Marke pod okriljem Alijanse predstavit će do 2030. 35 novih električnih vozila. Zajednička stretegija u području baterija trebala bi osigurati proizvodni kapacitet do 220 GWh do 2030, a voditelj razvoja bit će Nissan sa svojim solid state baterijama koje će se ugrađivati u svim članicama saveza. .

Alijansa nastavlja s modelom „predvodnik-sljedbenik” definiranim u svibnju 2020. Odabranu tehnologiju razvijat će jedan vodeći tim uz podršku „sljedbenika”, kako bi sve članice Alijanse mogle pristupiti ključnim tehnologijama. Alijansa je definirala zajedničke ciljeve do 2030. koji se temelje na razvoju potpuno električnih vozila i rješenja povezane mobilnosti. Koristi od zajedničkih ulaganja pritom će imati sve tri članice Alijanse i njihovi kupci. 

Zajednički rad

Članice Alijanse razvile su metodu „pametne diferencijacije” kako bi definirale željenu razinu djeljivosti svakog elementa vozila – od platforme, proizvodnih pogona i motora pa sve do samog segmenta vozila. Ta je metoda za sobom povukla dodatna poboljšanja u smislu strožeg pristupa dizajnu i većoj diferencijaciji gornjeg dijela karoserije. 

Primjerice, zajednička platforma C i D segmenta ugrađivat će se u pet modela triju marki Alijanse (Nissan Qashqai i X-Trail, Mitsubishi Outlander, Renault Austral i nadolazeći SUV sa sedam sjedala). Jačanjem ovog procesa, članice Alijanse povećat će upotrebu zajedničkih platformi sa sadašnjih 60 % na više od 80 % u 90 modela do 2026. To će omogućiti svakoj tvrtki da se još dublje usredotoči na potrebe svojih kupaca, svoje najbolje modele i ključna tržišta, uz još povoljnije širenje inovacija. Cilj saveza je ugljična neutralnost do 2050., objavila je Automanija.