Greyp Bikes, tvrtka Mate Rimca za proizvodnju električnih bicikala, sredinom rujna pokrenula je javnu ponudu digitalnih tokena, tzv. Equity token offering (ETO) preko njemačke platforme Neufund, pod nadležnosti Lihtenštajna. 
Prva su kompanija u svijetu koja je specifičnim modelom crowdinvestinga (ulagač može postati bilo tko s minimalnom investicijom od 100 eura) pokrenula reguliranu prodaju udjela u kompaniji putem blockchain tehnologije, zaobilazeći listanje na burzi. Time su već prikupili 1,3 mil. eura preko Neufund platfome. Prodaja digitalnih tokena Greyp Bikesa, zapravo je prodaja dionica bez regulatornog odobrenja, mišljenje je BaFina, njemačkog tijela za financijski nadzor, piše Novac.hr. 

Kazna?

U priopćenju koje je njemački regulator objavio prošli tjedan upozoravaju da “postoji opravdana sumnja da se njemačkoj javnosti nude vrijednosni papiri u obliku Greyp tokena”, a Rimčevoj tvrtki prijeti i potencijalna novčana kazna od 200 tisuća eura zbog kršenja njemačkog zakona. Proglasivši digitalni token financijskim instrumentom, BaFin je zapravo ustvrdio da i on mora udovoljavati svim strogim kriterijima klasične javne ponude dionica. 

Ono što BaFin smatra spornim jest činjenica da Rimac u svojoj javnoj ponudi nije objavio niti jedan prospekt, službeni dokument koji se sastavlja i objavljuje prilikom uvrštenja vrijednosnih papira na burzu, a sadrži sve informacije važne za investitora, kao što su broj, vrsta i nominalna vrijednost dionica te prava koja stječe njihov potencijalni vlasnik. Iz Greyp Bikesa smatraju da su dostupne informacije o planovima tvrtke dovoljne ulagačima da donesu odluku te ističu da prospekt nije potreban ako je vrijednost investicije manja od pet milijuna eura. 

Prospekt nedostaje

Vlaho Hrdalo, pravnik i domaći stručnjak za kripto tržište, smatra da je Greyp ipak imao obvezu dostaviti prospekt.

"Sve se to moglo izbjeći povlačenjem relativno jednostavnog poteza - dostavljanjem BaFinu osnovnih informacija na tri stranice. Budući da to nisu uradili, prijete im novčana kazna od 200 tisuća eura zbog kršenja njemačkog WpPG zakona i tužbe ulagača radi naknade štete. Njemački regulator samo je prvi koji je reagirao, ali jednako bi mogli i drugi regulatori država članica EU, uključujući domaću Hanfu" objašnjava Hrdalo. Novac.hr piše i da je sporna Neufund platforma, jer se smatra netransparentnom.