Poznati hrvatski proizvođač električnih vozila, tvrtka Rimac Automobili predstavila je sljedeću fazu u razvoju novog posve električnog automobila C_Two. Riječ je o novom proizvodnom pogonu koji je izgrađen u Velikom Trgovišću. U novoj tvornici ubrzat će se proizvodnja prototipa C_Two-a, što je nužno za dobivanje konačnih odobrenja i ispitivanja sudara ('chrash testova') za dobivanje homologacije na svjetskoj razini.

 

Pet tjedana za proizvodnju 

Očekuje se da bi za proizvodnju električnog vozila C-Two sada trebalo oko pet tjedana, što će biti za polovicu kraće nego do sada. Time bi se u mjesec dana, uz pune proizvodne kapacitete, mogla dovršiti proizvodnja čak pet vozila. Iako će sada za izradu prototipa trebati pet tjedana, sam je proces započeo mnogo ranije jer je velik dio sastavnih dijelova već proizveden ranije, u pogonima u Sv. Nedelji i isporučen na nove proizvodne linije u Velikom Trgovišću.
Do sada su sastavljena četiri prva prototipa, no za postupke ispitivanja i homologacije potrebno je još 13 vozila. Tome treba dodati još 10 vozila iz predserijske proizvodnje, a sva ta vozila bit će proizvedena do kraja 2020. godine. Inače, cijeli homologacijski proces, bez ikakvih 'prečica', od prvih koncepata, preko prototipa, do vozila na cestama, zahtijeva 3 - 4 godine.


Prva serijska vozila već sljedeće godine 

Zahvaljujući novoj proizvodnoj liniji i novoj tvornici, Rimac će prva vozila moći isporučiti kupcima 2021., iako je prema prvobitnim planovima to trebalo biti već 2020. godine. Na žalost, taj je plan usporen pandemijom koronavirusa. Uz to, do kraja godine bit će poznat konačni dizajn i naziv vozila (C_Two je, očito, samo privremeni naziv), izvijestili su Rimac Automobili.