Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak kojim se utvrđuje i upućuje u saborsku proceduru (prvo čitanje) Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je izjavio kako se najvažnije izmjene koje se ovim zakonom propisuju odnose na utvrđivanje novih kategorija vozila. "Tako se dodaju kategorije kao što su pomoćna pješačka sredstva, a to su romobili bez motornog ili električnog pogona, koturaljke, role te osobno prijevozno sredstvo u koju će spadati vozila koja nisu razvrstana ni u jednu kategoriju", istaknuo je. 

U tu kategoriju pak spadaju monocikli i, primjerice, romobili na električni i motorni pogon. 

"Propisuje se da su suvozači osobnih prijevoznih sredstava dužni kretati se biciklističkom stazom ili trakom u smjeru kretanja. U slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoji, mogu se kretati površinama namijenjenima za kretanje pješaka i zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu koji se kreću po navedenim površinama", rekao je.

 

Potpuno automatizirano vozilo 

Također, propisuje se sankcioniranje nesavjesnih vozača koji parkiraju vozila na mjestima namijenjenim samo za punjenje električnih vozila te, među ostalim, pojam potpuno automatiziranog vozila. 

K tomu, povećava se visina novčane kazne za prekršaj neprilagođene brzine kretanja s 500 na tisuću kuna, s obzirom na to da visina izrečene kazne ne ispunjava svoju svrhu, odnosno počinitelje ne odvraća od ponavljanja činjenja prekršaja. 

"Nažalost, moram navesti da je u 10 mjeseci 2021. najviše osoba smrtno stradalo zbog brzine neprimjerene uvjetima (35 posto), te zbog nepropisne brzine tri posto. Dakle, ukupno je zbog neprilagođene i nepropisne brzine u ovoj godini smrtno stradalo 99 osoba, odnosno 38 posto od ukupno stradalih 259 osoba dosad u 2021.", upozorio je.