Siemens Energy s proizvođačem sportskih automobila Porsche i nizom međunarodnih tvrtki, razvija i provodi pilot-projekt u Čileu za koji se očekuje da će dobiti prvo integrirano, komercijalno postrojenje u industriji za proizvodnju sintetičkih klimatski neutralnih goriva (e-goriva). U pilot fazi proizvest će se oko 130 000 litara e-goriva već 2022. U dvije daljnje faze kapacitet će se tada povećati na oko 55 milijuna litara e-goriva godišnje do 2024. i oko 550 milijuna litara e-goriva do 2026, objavila je njemačka kompanija. 

Porsche će biti primarni kupac zelenog goriva, a ostali partneri u projektu su energetska tvrtka AME i naftna tvrtka ENAP iz Čilea i talijanska energetska tvrtka Enel. Pilot projekt nazvan "Haru Oni" u provinciji Magallanes koristit će izvrsne uvjete vjetra na jugu Čilea za proizvodnju klimatski neutralnog goriva uz pomoć zelene snage vjetra. Kao dio njemačke nacionalne strategije za vodik, za potporu projektu, Siemens Energy dobit će potporu od oko 8 milijuna eura od Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i energiju, objavilo je ministarstvo. 

Upotreba goriva

Kao glavni kupac, Porsche planira kao prvu fazu koristiti e-goriva iz Čilea. To uključuje upotrebu e-goriva u vozilima za Porscheov motosport, u iskustvenim centrima, a potencijalno i u serijskim sportskim automobilima. Proizvođač sportskih automobila započet će s početnim ulaganjem od otprilike 20 milijuna eura. 

Čile, sa svojim izvrsnim klimatskim uvjetima za vjetroelektrane i s tim povezanim niskim troškovima električne energije, ima vrlo velik potencijal u međunarodnom smislu za proizvodnju, izvoz i lokalnu upotrebu zelenog vodika. Da bi generirali zeleni vodik, elektrolizatori koriste snagu vjetra za razdvajanje vode na dvije komponente, kisik i vodik. U drugom koraku planovi zahtijevaju filtriranje CO2 iz zraka i kombiniranje sa zelenim vodikom u sintetički metanol. Rezultat je obnovljivi metanol, koji se može pretvoriti u benzin pomoću MTG (Methanol To Benzine) tehnologije koju mora licencirati i podržati Exxon Mobil. 

Dislocirana proizvodnja e-goriva

Christian Bruch, izvršni direktor Siemens Energy kaže: „Obnovljiva energija više se neće proizvoditi samo tamo gdje je potrebna, već tamo gdje su masovno dostupni prirodni resursi poput vjetra i sunca. Tako će se širom svijeta pojaviti novi lanci opskrbe koji će prenositi obnovljivu energiju iz jedne regije u drugu. To je posebno važno za Njemačku koja - u krajnjoj liniji - mora uvoziti energiju ako će udovoljiti svojoj nacionalnoj potražnji. Vodik će igrati sve važniju ulogu u skladištenju i transportu energije. Zbog toga je podrška njemačke vlade projektu važan signal. ".
  
Porsche ima jasnu računicu. „Elektromobilnost je glavni prioritet Porschea. E-goriva za automobile vrijedna su nadopuna tome - ako se proizvode u dijelovima svijeta gdje je dostupan višak održive energije. Njihove su prednosti u jednostavnosti primjene: e-goriva se mogu koristiti u motorima sa unutrašnjim izgaranjem i priključnim hibridima, a mogu iskoristiti postojeću mrežu benzinskih postaja. Njihovom uporabom možemo dati daljnji doprinos zaštiti klime", kaže izvršni direktor Porschea Oliver Blume.