Kia je povećala svoje ulaganje u europsku mrežu brzih punionica električnih vozila Ionity. Naime, taj korejski proizvođač automobila se s ostalim dioničarima te novim partnerom BlackRockom odlučio za dodatnu investiciju od 700 milijuna eura s ciljem širenja ove mreže diljem Europe, izvijestila je Kia Hrvatska (tvrtka KMAG)

Ionity trenutačno upravlja s više od 400 brzih punionica koja imaju 1.500 mjesta za punjenje uz autoceste u 24 europske zemlje. 

Posljednja dodatna investicija će broj stanica za punjenje diljem Europe povećati na tisuću, dok će broj mjesta za punjenje do 2025. godine porasti na oko sedam tisuća. One će biti postavljene i uz važnije magistralne ceste i u blizini većih gradova.

 

Energija iz obnovljivih izvora 

Pored toga će postojeća mjesta za punjenje, koja se nalaze uz vrlo prometne ceste gdje se potrebe stalno povećavaju, također nadograditi novim punionicama. Ove mjere će klijentima značajno skratiti vrijeme punjenja i čekanje na najfrekventnijim lokacijama. 

K tomu, u sklopu širenja mreže, Ionity želi dobiti što više vlastitih nekretnina i, s obzirom na lokaciju, sagraditi i upravljati vlastitim servisima za punjenje. 

Tvrtka je nedavno predstavila i koncept 'Oasis' koncipiran kako bi predstavio korisničko iskustvo punjenja budućnosti. Koncept sadrži natkrivene stanice i parkove za punjenje koji se nalaze uz kafiće, restorane i trgovine kako bi omogućio dodatnu udobnost i bolje iskustvo punjenja. 

Inače, mreža Ionity koristi vodeći europski standard punjenja CCS (Combined Charging System), koji električnu energiju dobiva iz obnovljivih izvora. To znači da vozači Kije koriste punionice Ionity za putovanje bez emisija te su ugljično neutralni.