Slovačka tvrtka koja proizvodi baterije za električna vozila InoBat Auto potpisala je protokole i pismo namjere s Vladom Srbije za gradnju nove gigatvornice. 

Ta je tvrtka, naime, detaljno analizirala nekoliko europskih tržišta odabravši Srbiju kao zemlju koja ima odgovarajuće uvjete za gradnju tvornice baterija za električna vozila i povezane lance vrijednosti za proizvodnju i recikliranje baterijskih ćelija i baterijsku pohranu energije, izvijestio je InoBat Auto

Pismo namjere zapravo predstavlja odluku i uzajamnu potporu obiju strana za uspostavu pogona u Srbiji. Ako ta odluka bude i finalizirana, odgovarajuća srbijanska tijela radit će s InoBatom kako bi osigurala sve dozvole potrebne za održivu gradnju i rad te gigatvornice. Vlada Srbije će također pružiti financijsku i materijalnu potporu za uspješan razvoj tog objekta. 

InoBat je već osnovao svoju podružnicu u Srbiji, InoBat Auto Beograd. 

"Sporazum odražava našu zajedničku ambiciju za budućnost zelene mobilnosti i važnost poticanja modela održivog razvoja. Ovaj dodatni korak temelji se na napretku InoBata u protekle tri godine i uzbudljiv je znak onoga što dolazi. Naše pilot-postrojenje u Slovačkoj je pri kraju, a pripremili smo razvoj novog pogona u SAD-u i nedavno smo potpisali izjave o namjerama za gradnju pogona u Španjolskoj", izjavio je Marian Bocek, glavni izvršni direktor InoBata.