Slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec na kraju europskog tjedna mobilnosti predstavio je aktivnosti svog ministarstva te najavio izradu novog zakona. Prema ministrovim riječima, održiva mobilnost važna je kako za smanjenje emisija u prometu, tako i za manje zagušenja i nesreća na cestama, a time i za više zdravlja. Stoga je najavio da će ovaj proces biti dodatno ojačan u budućnosti. 

Država želi financirati alternativna goriva u prometu i dati potporu alatima za učinkovitije upravljanje prometom. Iznad svega, u ministarstvu će usmjeriti sve svoje napore na poboljšanje javnog prijevoza u Slovenije. 

Ministarstvo infrastrukture priprema Zakon o integriranom planiranju prometa kako bi osiguralo dugoročnu i sustavnu provedbu mjera održive mobilnosti. "Zakon će se baviti sistemskim i ciljanim financiranjem mjera održive mobilnosti, potporom za pripremu i provedbu integriranih prometnih strategija, integracijom prostornog i prometnog planiranja koje slijedi načela održive mobilnosti i upravljanja prometom, što će osigurati učinkovitiji promet na postojećim cestama i dati prednost održivom prometu", zaključio je ministar infrastrukture Jernej Vrtovec.