Tvrtka Promet, operator javnog prijevoza u Splitu i okolici, uskoro bi mogao biti prva hrvatska prijevoznička tvrtka u čijoj će floti biti električni autobusi. Splitski gradski prijevoznik u svoje je ciljeve postavio da ima jedan od najmlađih voznih parkova. Tako je tvrtka potkraj srpnja prošle godine nabavila 18 novih dizelskih autobusa u vrijednosti 44 mil. kuna, od čega je 85% bilo pokriveno iz europskog mehanizma ITU (Integrirana teritorijalna ulaganja), a 2019. su kupljena 34 nova također dizelska autobusa u ukupnoj vrijednosti 93 mil. kuna, što je u cijelosti financirano iz Kohezijskog fonda.

No, ove godine očekuje se početak postupka nabave još oko 50 autobusa s pogonom na dizel, ali i nekoliko električnih. Pri tome su studije za prijavu na natječaj za dodjelu europskih sredstava već pripremljene. Kada svi ti projekti budu gotovi, prosječna starost gradskih autobusa u Splitu i okolici bit će 3 - 4 godine. Uz to, do kraja ove godine u primjeni bi trebao biti dugo očekivani sustav e-ticketinga, čime će se automatizirati sustav naplate i uvesti praćenje prometa.

Osim nabave više električnih autobusa, nabavit će se i ugraditi potrebna infrastruktura za punjenje (punionice) i za njihovo održavanje. Prema Prometovoj studiji, koja je pred završetkom, električni autobusi bi vozili na linijama oko Marjana, po središtu grada, od Zapadne obale kroz Marjanski tunel, Gundulićevom i Ulicom Domovinskog rata pa sve do tržnice, a i uz more na Duilovu, Trsteniku i Žnjanu. No, sve dok se ne objavi poziv za dobivanje europskih sredstava, to su samo planovi jer će se iz samog poziva vidjeti koje uvjete takva studija mora zadovoljiti kako bi se na temelju toga mogao dobiti europski novac. 

No, to nije sve jer je u daljnjim Prometovim planovima i priprema dokumentacije za izgradnju nove garaže pri čemu se vodi računa o tome da budu zastupljene sve moguće vrste goriva: od dizela, preko plina, do vodika i električne energije, izvijestio je portal 'Dalmacija danas'