Srbi koji žive u blizini potencijalnog kopa jadarita, rude iz koje se ekstrahira litij za potrebe izrade baterija, koje bi u dogovoru s državom trebao rudariti Rio Tinto, sve su uplašeniji zbog nedostatka informacija i straha da će doći do onečišćenja poljoprivrednog zemljišta i izvorišta pitke vode. Ležište jadarita nazvano Jadar, sadrži litij i bor, a otkriveno je 2004. a proglašeno je jednim od najznačajnijih u svijetu, jer deklarirani resursi iznose 136 milijuna tona. 

Ogromna vrijednost rude

Britansko-australska tvrtka Rio Tinto ležište istražuje duže od 16 godina, a procjenjuje se da je burzovna vrijednost rude 73 milijarde USD, dok je vrijednost investicije 1,5 milijardi USD. Rudnik bi trebao zauzeti površinu od čak 500 hektara, na području Valjeva, Krupnja i Lozice, a mještani se žale da nemaju informacija o tehnologiji te njezinoj potencijalnoj štetnosti pri eksploataciji i preradi pa se Lozničani sada organiziraju sami, piše Balkan green energy news. 

Prema već dostupnim dokumentima plan obuhvaća 22 sela i 500 ha, rudnik će biti na obali rijeke Korenite i planira se i podzemna eksploatacija ispod rijeke. Pored rijeke će se koristiti kemikalije kao što su sumporna kiselina, natrij-hidroksid i klovodik. Deponija jalovine bi trebala biti 20 km udaljena, zbog čega se planira sječa skoro 200 ha šume. Naime, jadarit je hidroksid-natrij-litij-borosilikat pa je potrebna mješavina toksičnih kemikalija da se dobije litij.

Strah od onečišćenja

Stanovnike zanima da li dogovor u koji je država ušla s Rio Tintom podrazumijeva da se moraju seliti, te je li njihova poljoprivredna zemlja (a navodno je glavnina uredno uzorana) sada promijenjene svrhe. Također, uvjereni su da će toksični spojevi onečistiti tlo, zrak i vodu a nepovoljni utjecaj rudnika osjetit će se desecima kilometara uokolo. 

Vlada je s Rio Tintom potpisala memorandum o razumijevanju i sada se zajedno traži tvrtka koja bi otvorila tvornicu baterija i električnih automobila. Premijerka Ana Brnabić ponavlja da je investicija nevjerojatna prilika za ekonomski preporod Srbije jer je litij sve traženiji za baterije električnih automobila.  Zanimljivo je da rudna renta iznosi samo 4%, a ruda je navodno vlasništvo Rio Tinta. Stanovnici su se organizirali u udrugu "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" i prosvjedovali su u selu Brezjak gdje je ured firme-kćeri Rio Tinta, a sada se osniva još jedna eko-udruga "Ne damo Jadar". 

Balkan green energy news piše da mještani pričaju iz istražnih bušotina više ne raste trava a iz cijevi izlazi neka tekućina. “Na cijelom istražnom prostoru od oko 500 hektara nalaze se podzemna jezera pitke vode, koja će u slučaju eksploatacije biti isušena ili kontaminirana. Kao posljedicu istražnih radova mještani vide i to što od 2018. voda iz crkvenog izvora u selu Donje Nedeljice, na par metara od Crkve Svetog Georgija, nije za piće. Sve to unosi nemir u ljude”, kaže Marija Alimpić iz udruge "Zaštitimo Jadar i Rađevinu".

Što kaže Rio Tinto

Kompanija Rio Tinto se konačno oglasila. Kažu da je u planu otvaranje 2.100 radnih mjesta u izgradnji i 650 u eksploataciji rude, a projekt je u fazi studije izvodljivosti, završava se tehnička dokumentacija, pribavljaju dozvole i otkupljuje zemljište. 

Konačna investicijska odluka očekuje se krajem 2021., a radovi bi mogli početi 2022. i trajat će oko četiri godine. Kažu da rade na utvrđivanju utjecaja na okoliš, a u planu je postrojenje za preradu otpadnih voda. Rio Tinto kaže da će sadržaj teških metala u otpadu biti približno isti sadržaju u samom zemljištu.