Tehnološka tvrtka ABB je koncem rujna službeno predstavila inovativni all-in-one punjač električnih vozila, a koji pruža najbrže iskustvo punjenja na tržištu. ABB-ov novi Terra 360 modularni je punjač koji istovremeno može puniti do četiri vozila s dinamičkom raspodjelom snage. 

To znači da vozači neće morati čekati ako netko drugi već puni vozilo prije njih. Jednostavno se priključe na drugu utičnicu. 

Najveća snaga novog punjača je 360 kW i sposoban je u potpunosti napuniti bilo koji serijski proizvedeni električni automobil za 15 minuta ili manje, zadovoljavajući potrebe raznih korisnika, bilo da im je potrebno brzo punjenje ili nadopunjavanje baterije tijekom kupovine namirnica.

 

Niskougljično društvo 

"Budući da vlade diljem svijeta određuju javnu politiku koja pogoduje električnim vozilima i mrežama za punjenje u borbi protiv klimatskih promjena, potražnja za infrastrukturom za punjenje EV-a, posebice stanicama za punjenje koje su brze, praktične i jednostavne za upravljanje veća je nego ikad", rekao je Frank Muehlon, predsjednik ABB-ovog odjela za elektromobilnost. "Terra 360, s mogućnostima punjenja koje odgovaraju različitim potrebama, ključ je za ispunjavanje te potražnje i ubrzavanje prihvaćanja elektromobilnosti na globalnoj razini". 

"Ovo je uzbudljiv dan za ABB, koji kao globalni lider za brzo punjenje električnih vozila igra ključnu ulogu u omogućavanju niskougljičnog društva", rekao je Theodor Swedjemark, glavni direktor za komunikacije i održivost u ABB-u. "Budući da cestovni promet čini gotovo petinu globalnih emisija CO2, e-mobilnost je ključna za postizanje pariškog klimatskog cilja. Također ćemo dati primjer prebacivanjem cijelog našeg voznog parka s više od 10 tisuća vozila na vozila bez emisija". 

Terra 360 će biti dostupan u Europi od kraja 2021., a u SAD-u, Latinskoj Americi i Azijsko-pacifičkoj regiji 2022. godine, izvijestio je ABB.