Tvrtka Toyota Motor Europe, europska podružnica poznatog japanskog automobilskog diva Toyota, pojačava svoj strateški savez na području proizvodnje autobusa na vodik (tj. s gorivnim člancima) za europsko tržište. U tom su poslu Toyoti partneri portugalski proizvođač autobusa Caetano (u kojemu je Toyota nedavno povećala vlasnički udio) i tvrtka za fnancijske usluge u području mobilnosti FinLog. Cilj tog saveza je ubrzati primjenu autobusa na vodik u Europi.

U skladu s time, Caetano i Toyota su već ranije ove godine isporučili prve autobuse na vodik za operatore javnog prijevoza u Barcelonu u Španjolskoj te Bielefeld i Niebüll u Njemačkoj. Radi se o autobusima H2.City Gold koji su na raspolaganju u izvedbama duljine 10,7 i 12 m. U međuvremenu, u sklopu javnog prijevoza u Dublinu je autobusni prijevoznik Bus Éireann proveo ispitivanja autobusa na vodik namijenjenih za promet po lijevoj strani ceste.

Spomenuti strateški savez obuhvaća proizvodnju vozila, za što je zadužen Caetano, proizvodnju i ugradnju gorivnih članaka, za što je zadužena Toyota i cjelovit program operativnog lizinga, za što je zadužen FinLog, izvijestio je njemački prometni portal 'Urban Transport Magazine'.