Američki proizvođač električnih automobila Tesla trebao bi dobiti približno 1,1 milijardu eura iz europskog programa za potporu proizvodnji baterijskih ćelija, pišu njemački mediji. 

Njemačko ministarstvo gospodarstva čeka zeleno svjetlo za predloženu financijsku podršku, izvijestio je u nedjelju berlinski dnevni list Tagesspiegel. Ministarstvo nije komentiralo izvješće. 

Europska komisija početkom godine je odobrila 2,9 milijardi eura državne potpore 12 članica, uključujući Hrvatsku, za proizvodnju baterija za električne automobile, a pomoć u inovacijama i razvoju trebali bi dobiti i Rimac Automobili, javlja Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA).

 

Masovna proizvodnja 

Projekt 'Europske baterijske inovacije' predviđa financiranje vađenja sirovina, projektiranja i proizvodnje ćelija, te recikliranja i odlaganja baterija, a predložile su ga Austrija, Belgija, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska. 

Dvanaest zemalja EU-a planiraju u idućim godinama osigurati 2,9 milijardi eura za njegovo financiranje, a njihova bi potpora trebala mobilizirati dodatnih devet milijardi eura privatnih ulaganja. 

Potporu bi u sklopu projekta trebala dobiti i Rimac grupa, ali i Tesla, koji u blizini Berlina želi izgraditi prvu tvornicu električnih automobila u Europi, gdje planira masovno proizvoditi i baterijske ćelije. Proizvodnja u Grünheideu trebala je početi još u srpnju, ali je odgođena zbog niza problema, podsjeća njemačka novinska agencija DPA, dodajući da je Tesla pomaknuo rok početka proizvodnje na kraj godine.