Američki proizvođač električnih automobila Tesla nastavlja planirati proizvodnju baterija u Njemačkoj, izjavivši kako zasad želi dati prioritet svojim pogonima u Sjedinjenim Američkim Državama zbog mogućnosti izdašnih subvencija

Tvrtka je u protekli petak objasnila situaciju partnerima u Grünheideu u blizini Berlina, gdje je nedavno otvorila novu 'gigatvornicu' za proizvodnju automobila i automobilskih baterija. Tesla, naime, želi povećati proizvodnju baterija u tvornici u Teksasu brže nego što je planirano jer bi mogla imati koristi od zakona o zauzdavanju inflacije koji je nedavno predstavio američki predsjednik Joe Biden.

 

Zabrinuti Berlin 

Njemačka tvornica mogla bi podržati taj plan isporučujući potrebne dijelove i angažirajući odgovarajuće inženjere, rekli su iz tvrtke. 

U idealnom slučaju, obje tvornice baterija bi povećale svoju proizvodnju što je brže moguće. 

Tvornica automobila u Grünheideu od ožujka proizvodi električne automobile. U tijeku je izgradnja tvornice baterija na tom mjestu, javlja njemačka novinska agencija dpa. 

Wall Street Journal prošlog tjedna je objavio kako su Teslini planovi izazvali zabrinutost u Berlinu. Novine su, citirajući svoje izvore, javile kako Tesla "privremeno zaustavlja svoje planove za proizvodnju baterijskih ćelija u Njemačkoj" jer namjerava iskoristiti američke porezne olakšice.