Održiva mobilnost u Austriji neprestano raste te se sve više vozača odlučuje za korištenje električnih vozila

To pokazuje i korištenje punionica električnih vozila koje se u odnosu na 2020. više nego udvostručilo. Tako se na punionicama bečkog gradskog poduzeća za opskrbu energijom Wien Energie u prošloj godini provelo 310.000 punjenja. 

Sve više građana glavnog austrijskog grada puni svoje električne automobile na jednoj od tisuću javnih punionica i to najviše radnim danima, gotovo za 40 posto više nego vikendom. 

U odnosu na prosinac 2020., broj punjenja se u prosincu 2021. povećao za gotovo četiri puta. 

Kako je izjavio predsjednik Uprave bečkog energetskog poduzeća Michael Strebl, time je potvrđen uspjeh u širenju mreže punionica u Beču na kojem će se i dalje raditi, budući da je potpuno izgrađena infrastruktura temelj za prelazak na održivu mobilnost.

 

Najgušća mreža 

Sredinom godine očekuje se gradnja dviju postaja za brzo punjenje s po 10 punionica snage 150 kW na velikim prometnicama, kao i dodatnih 200 javnih punionica na mjestima gdje je potražnja najveća, izvijestio je Inozemni ureda Grada Beča. Točne lokacije dogovara bečka gradska uprava u suradnji s gradskim okruzima. 

Bečkim vozačima električnih automobila danas je na raspolaganju više od tisuću punionica na javnim površinama i približno isto toliko na onim polujavnim poput parkirališta i podzemnih garaža. Wien Energie tako održava najgušću mrežu punionica električnih vozila u tom austrijskom gradu. 

Bečko gradsko poduzeće za opskrbu energijom prošle je godine zabilježilo rast u korištenju svojih punionica od 140 posto. To znači da se na javnim punionicama napunilo ukupno 5,3 milijuna kW h, što bi bilo dovoljno za 28.000 klimatski neutralnih vožnji automobilom od Beča do Bregenza, austrijskog grada na samom zapadu zemlje, i natrag.