Premijeri Federacije BiH Fadil Novalić i Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović koncem protekloga tjedna u Gradačcu položili su temeljni kamen za izgradnju nove tvornice TMD Motor Components u kojoj će se proizvoditi dijelovi za električne automobile

"Očekujemo da će tvornica početi s radom u punom kapacitetu u lipnju 2021. godine", rekao je predsjednik Uprave TMD Group Adem Hanić, dodajući kako će se u tvornici otvoriti više od 100 novih radnih mjesta, objavljeno je na stranicama Tuzlanskog kantona


Izmjena zakona

Premijer Tulumović je istaknuo kako je vlada Tuzlanskog kantona prva u BiH na jednoj od prethodnih sjednica izmijenila postojeći zakon kako bi električna vozila bila oslobođena plaćanja određenih poreza. 

"Također, dogovorili smo s nekim investitorima da na području grada Tuzle izgradimo punionicu električnih vozila, ali to je samo početak, jer nam je konačni cilj da, osim Tuzle, takve punionice dobiju i u drugi gradovi i općine u Kantonu te tako krenemo stvarati infrastrukturu za nabavu i korištenje tih vozila", zaključio je Tulumović. 

Inače, javlja portal Oslobođenje, komponente koje će se proizvoditi u tvornici u Gradačcu svoje mjesto će naći u električnim automobilima japanskog proizvođača Mitsubishi Motors. Vrijednost investicije je oko 78 milijuna kuna (20 milijuna KM).