Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za nekoliko dana bit će dostavljena inicijativa o ukidanju i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. prosinca 2019. godine. Ona je pripremljena s ciljem stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebice automobila na električni pogon, javlja sarajevsko Oslobođenje
Kako bi se stručna javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi BiH što učinkovitije odgovorila na ubrzane promjene na svjetskom tržištu (primjetan rast broja električnih automobila), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović organizirao je sastanak nadležnih institucija, komorskog sistema i udruženja. 
“Odluka je u skladu sa zakonom o carinskoj tarifi na godinu dana, privremenog je karaktera i može se produljivati ako se pokažu dobri učinci”, kazao je, među ostalim, Šarović, dodajući kako je cilj odluke promocija korištenja i prodaje električnih automobila te smanjenje zagađenja okoliša.  
BiH je, nastavio je, na začelju zemalja u regiji i Europi kada je u pitanju upotreba automobila na električni i hibridni pogon. “U 2017. godini registrirano ih je samo 18, a znamo da se u EU godišnje proda više od milijun takvih automobila”, napomenuo je, dodajući kako je ovo prva konkretna akcija na promociji elektromobilnosti koja bi trebala pridonijeti razvoju ekologije i infrastrukture. A to će, pak, dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. 
“Automobilska industrija doživljava veliku revoluciju. Diljem svijeta registrirano je više od tri milijuna električnih automobila, dok je u BiH nažalost, svega njih 20. Imamo i infrastrukturu od nekih 20 električnih punionica”, rekao je Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH.