U Hrvatskoj su od 1. siječnja do 30. lipnja registrirana 463 nova električna automobila, što je za 16,9 posto ili 67 vozila više u odnosu na isto razdoblje u 2021. godini. 

Prema podacima agencije Promocija plus, najviše 'električara', njih 73, prodao je francuski proizvođač automobila Renault. Na drugom mjestu nalazi se Dacia, koja je u promatranom razdoblju prodala 63 električna vozila. Zatim, slijede Audi (58), Volkswagen (51) i Opel (42). 

Od početka godine do konca lipnja u nas je bilo novoregistrirano i 39 Tesli te 30 Škoda koje pokreće elektromotor koristeći električnu energiju.

 

Pad prodaje 

Istovremeno, Peugeot je prodao 22, BMW 17, Porsche 13, a Smart 11 električnih automobila. Hyundai je pak prodao devet, Mercedes osam, Mini sedam, a MG pet električnih vozila. 

K tomu, u prvoj polovini ove godine Dongfeng i Volvo prodali su svaki po četiri, Fiat dva, a Citroën, Jaguar, Kia, Lexus i Rimac po jedan takav automobil. 

Udjel električnih automobila u ukupnom broju novoregistriranih vozila na hrvatskom tržištu sada iznosi dva posto. 

Inače, u Hrvatskoj je tijekom siječnja, veljače, ožujka, travnja, svibnja i lipnja bilo registrirano 23.535 novih osobnih vozila, što je za 9,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini (26.103).