Tržišni udio vozila s mogućnošću punjenja električnom energijom (ECV automobili; njih čine baterijska električna vozila – BEV, i hibridi s mogućnošću punjenja – PHEV) u ukupnoj prodaji automobila u Europskoj uniji u drugom tromjesečju dosegnuo je 7,2 posto. 

Kako je u istom razdoblju lani njihov tržišni udjel iznosio 2,4 posto, riječ je uvećanju od čak 200 posto. 

Drugim riječima, u promatranom razdoblju bila su prodana ukupno 129.344 nova ECV automobila te je broj novoregistriranih 'električara' bio veći za 53,3 posto.

 

Benzin i dizel 

U izvješću Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) ističe se kako je ukupni pad broja registracija osobnih automobila kao rezultat pandemije koronavirusa posebice utjecao na vozila koja kao pogonsko gorivo koriste benzin i dizel, unatoč tomu što još uvijek zajedno čine više od 80 posto prodaje. 

Naime, od početka travnja do konca lipnja u EU-u bilo je registrirano 526.645 novih automobila s dizelskim motorom, što je pad za 53,4 posto. Njihov tržišni udjel sada iznosi 29,4 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine bio 32 posto. 

Također, pala je potražnja za automobilima s benzinskim motorima. ACEA javlja kako je prodaja benzinaca bila manja za 55 posto te je u drugom kvartalu bilo prodano 929.309 takvih vozila. Udjel automobila s benzinskim motorom na koncu lipnja dosegnuo je 51,9 posto.