Ovogodišnja utrka solarnih automobila SOELA, koja se u povodu Dana Sisačko-moslavačke županije održava već deveti put, bit će kvalitetnija i veća od svih dosadašnjih, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u Sisku

Kako je najavljeno, za utrku sisačkim gradskim ulicama već je prijavljeno više od 20 vozila srednjih škola i drugih ustanova, a očekuje se i potvrda o sudjelovanju vozila iz Bosne i Hercegovine te Slovenije. 

Davor Malović, ravnatelj sisačke Tehničke škole, koja je uz Sisačko-moslavačku županiju organizator dvodnevnog događanja, izvijestio je da će se 10. lipnja održati šesta izložba električnih automobila, a idućeg dana, 11. lipnja, deveta utrka.

 

Centar kompetentnosti 

"Kada smo 2013. godine počeli ovu manifestaciju, još nije bilo u prodaji električnih automobila, a danas je sve više njihovih proizvođača, pa očekujemo i bogatu izložbu. Kada je u pitanju utrka, naša škola očekuje pobjedu jer su naši učenici pod vodstvom svojih mentora usavršili vozilo za utrku", rekao je, najavivši kako će gost priredbe biti Tesla klub iz Zagreba. 

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak rekao je kako se stalnim unaprjeđenjem obrazovnog procesa sisačka Tehnička škola probila među vodeće u državi. U školi je, osim izrade vozila, usavršena proizvodnja robota i računalnih igara. 

Celjak je najavio da će uskoro početi prenamjena bivše sisačke vojarne u Lađarskoj ulici u Regionalni centar kompetentnosti, koji je privremeno u jednome bivšem trgovačkom centru. 

O svojemu radu na novim vozilima te o stručnoj praksi u inozemstvu na konferenciji su govorili učenici škole. Istaknuli su kako je vrijeme da kao organizatori izrade i pobjedničko vozilo, izvijestila je Hina.