Europska komisija na nedavno održanoj svečanosti u Bruxellesu objavila je dobitnike nagrada Europeanmobilityweek za 2018. te sedme nagrade za planiranje održive gradske mobilnosti (SUMP).
U kategoriji većih općina (više od 50 000 stanovnika) nagradu Europeanmobilityweek za 2018. dobio je Lisabon, dok je nagradu za manje općine dobio Lindau. Nagrada SUMP dodijeljena je Manchesteru. 
Ove nagrade, javlja Europska komisija, dodijeljene su tijelima lokalne vlasti koja su od 16. do 22. rujna 2018. organizirala najdojmljiviji skup aktivnosti kojima je istaknuta važnost održive gradske mobilnosti. 
"Iz tih primjera istinski vidimo kako lokalni predvodnici diljem Europe spajaju različite načine prijevoza kako bi naši gradovi postali čišći, sigurniji i održiviji. Veselim se novim takvim djelovanjima naših gradova koji će se ove godine pridružiti kampanji Europeanmobilityweek pod sloganom Hodajmo zajedno", kazala je povjerenica za promet Violeta Bulc. 
Povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella izjavio je kako su europski gradovi suočeni s brojnim izazovima, od loše kvalitete zraka do klimatskih promjena. "Gradovi koji su osvojili nagrade pokazuju nam koliko je važno na koji se način krećemo svojim gradovima te dokazuju da hrabre odluke kojima se potiče održivi prijevoz mogu pridonijeti rješavanju velikih izazova kao što su onečišćenje zraka i klimatske promjene", napomenuo je.