Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te ministar inovacija i tehnologije Mađarske László Palkovics održali su jučer sa suradnicima radni ručak u Zagrebu. Sastanku je nazočio i veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Csaba Demcsák

Glavne teme sastanka bile su Fit for 55, prijedlog zakonskog paketa Europske unije o klimatskoj politici i energetici te mogućnosti suradnje Hrvatske i Mađarske u proizvodnji i korištenju vodika. 

Europska komisija je u lipnju ove godine usvojila Paket za 55 (Fit for 55) koji predstavlja izmjene klimatsko-energetskog zakonodavstva, a sastoji se od 12 zakonodavnih prijedloga.

 

Smanjenje emisija 

Ministri su na sastanku razgovarali o načinima postizanja klimatske neutralnosti Europe i ostvarenja zacrtanih ciljeva te je istaknuta važnost provedbe mjera koje će doprinijeti dekarbonizaciji i zelenoj tranziciji, javlja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR)

Oba su ministra istaknula važnost upotrebe vodika kao pogonskog goriva, što može značajno doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova, kao i poboljšanju kvalitete zraka i smanjenju buke, osobito u urbanim sredinama. 

Zbog toga, vodik uz potporu Europske komisije sve aktivnije ulazi u različite vidove prometa i spreman je za snažan iskorak na tržište Europske unije. 

Na jučerašnjem su sastanku dogovoreni i inicijalni koraci prema mogućim zajedničkim aktivnostima i projektima vezanima za proizvodnju i korištenje vodika.