Beč tvrtkama subvencionira kupovinu električnih teretnih bicikala i trokolica. U tu svrhu iz bečkog fonda za zelenu električnu energiju dosad je bilo osigurano ukupno 800 000 eura. 

No, zbog velikog interesa za ovu inicijativu sredstva u fondu povećana su za dodatnih 200 000 eura, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča. 

Glavni austrijski grad financijski je podržao 214 tvrtki pri kupovini približno 240 električnih teretnih bicikala i trokolica. Za subvenciju se prijavilo još 148 poduzetnika koji će tek ostvariti kupovinu. Tako će u sklopu ove inicijative više od 360 tvrtki dati svoj doprinos smanjenju emisija ugljikovog dioksida i postizanju klimatske neutralnosti


Očuvanje okoliša 

"Subvencijama za električne teretne bicikle potičemo bečka poduzeća da se okrenu ekološki prihvatljivim prijevoznim sredstvima. Zajedničkim snagama pridonosimo zaštiti klime", naglasio je član gradskog poglavarstva za okoliš Jürgen Czernohorszky

Dosad su ove subvencije uglavnom koristila mala i srednja poduzeća iz različitih sektora kao što su, primjerice, trgovina, kulturni i umjetnički sektor, ugostiteljstvo i građevinarstvo. Upravo su to neke od djelatnosti koje su teško pogođene trenutačnom krizom. Osim očuvanja okoliša, ovom se inicijativom stoga pruža potpora poduzećima u vrijeme krize. 

Za bicikl korisne nosivosti između 40 i 100 kilograma pokriva se do 50 posto troškova u maksimalnom iznosu od 2 000 eura, a za onaj korisne nosivosti više od 100 kilograma do 30 posto troškova u maksimalnom iznosu od 4 000 eura.

Inicijativa traje najkasnije do kraja godine ili dok se sredstva iz fonda ne potroše. Na raspolaganju stoji još oko 20 posto sredstava.