Čak 73 posto hrvatskih kupaca automobila kaže kako bi prilikom sljedeće kupnje odabrali hibridno ili električno vozilo, dok bi se njih 27 posto ipak odlučilo za ona s benzinskim ili dizelskim motorima s unutarnjim izgaranjem. 

Naime, rezultati iz drugog izdanja Klimatskog istraživanja 2021.-2022., koje je danas objavila Europska investicijska banka (EIB), otkrivaju kako bi se pritom gotovo jednak postotak Hrvata odlučio za hibridni (36 posto) ili električni (37 posto) automobil. 

Želja za električnim automobilima, izvijestio je EIB, raste sa životnom dobi. Tako je 52 posto hrvatskih kupaca automobila starijih od 65 godina naročito zainteresirano za kupnju takvog vozila. 

Anketa pokazuje kako bi električni automobil odabralo 34 posto osoba u dobi od 30 do 64 godine i 30 posto mlađih od 30 godina.

 

Nove tehnologije 

Mladi Hrvati skloniji su kupnji automobila koji koriste benzin ili dizelska goriva (41 posto). Benzinska i dizelska vozila odabralo bi 26 posto ispitanika u dobi od 30 do 64 godine te 18 posto anketiranih osoba starijih od 65 godina. 

Hibridna vozila bila bi najbolji izbor za građane Hrvatske u dobi od 30 do 64 godine. Jer, 40 posto njih bi kupilo hibrid. Takva vozila bi pak odabralo 30 posto ispitanika starijih od 65 godina te 29 posto mladih kupaca do 30 godina. 

"S obzirom na to da je 73 posto hrvatskih kupaca automobila izjavilo kako bi se odlučili za hibridno ili električno vozilo, čini se da su Hrvati podjednako skloni prelasku na nove pogonske tehnologije kao i Mađari (72 posto) i Slovenci (71 posto). No, čini se kako su tome skloniji od Austrijanaca (51 posto) i Čeha (48 posto)", objavio je, među ostalim, EIB.

Općenito, Europljani koji razmišljaju o kupnji automobila u pravilu su najskloniji hibridnim vozilima (39 posto), dok su im benzinski i dizelski automobili na drugom mjestu (33 posto), a električna na trećem (28 posto). 

Dok su Kinezi koji razmišljaju o nabavi automobila najskloniji kupnji električnog  vozila (44 posto), Amerikanci bi se ponajprije odlučili za hibridno vozilo (38 posto), zatim za benzinsko ili dizelsko (33 posto), a tek onda za električni automobil (29 posto).