Novo istraživanje koje je objavilo C40 Cities, „mreža svjetskih mega gradova [s populacijom većom od 10 milijuna ljudi] predanih rješavanju klimatskih promjena“, pod nazivom „Budućnost javnog prijevoza“, izvještava da zeleno ulaganje u globalnu javnu transportni sustavi neće samo zaštititi postojeća radna mjesta, već će stvoriti milijune održivih radnih mjesta i smanjiti emisije iz prometnog sektora u gradovima za više od 50% u sljedećem desetljeću. 

Gradovi troše više od dvije trećine svjetske energije i odgovorni su za više od 70% svjetske emisije ugljičnog dioksida. U pandemiji, mnogi su gradovi zabilježili ogroman pad prihoda iz javnog prijevoza, što je ogroman problem, što je rezultiralo lošijom uslugom, odnosno rjeđim polascima vozila. Dolar uložen u javni prijevoz mogao bi generirati pet dolara ekonomskog povrata, a uložena milijarda dolara mogla bi stvoriti 50.000 radnih mjesta, izvješćuje C40 u pokušaju da se popravi stanje, apelirajući na lokalne vlasti i vlade da sada ulažu u čišći prijevoz

Elektrificirani javni prijevoz

Primjerice, elektrifikacija javnog prijevoza događa se znatno bržim tempom od elektrifikacije privatnih vozila - iako prodaja električnih automobila brzo raste, ti automobili su činili su samo 2,6% prodaje u 2019. godini i 1% svjetske flote automobila. No, gotovo svi gradski laki željeznički i metro sustavi, te tramvaji sada rade s električnom energijom, a veliki su koraci postignuti u elektrifikaciji autobusa. Najmanje osam gradova među C40 trenutno nabavlja samo električne autobuse, a najmanje 29 postavilo je ambiciozne ciljeve da svi novi autobusi budu električni od 2025. godine, objavio je Electrek. Najbolja varijanta je sinergija obnovljivaca i električne energije, no kad je riječ o teškim teretnim vozilima dobra alternativa je i LNG/CNG, električna energija u kamionima manje nosivosti, kao i vodik za autobuse. 

Mrežu čini 40 gradova iz cijelog svijeta, uključujući Barcelonu, Berlin, Atenu, Rim, London, Veneciju, Pariz, Kopenhagen, Lisabon, Madrid, Moskvu, Oslo, Varšavu, Buenos Aires, Quito, Santiago, Rio de Janeiro, Austin, Chicago, Montreal, Toronto, Washington, New York, Amman, Dubai, Mumbai, Kuala Lumpur, Peking, Hanoi, Bangkok, Hong Kong, Nairobi, Adis Abebu, Johannesburg, Dar es Salam i Dakar.