Jastrebarsko je među prvim gradovima na čijim su prometnicama putnici dobili priliku iskušati vožnju električnim minibusom. Riječ je o pilot-projektu kojim se predstavlja novi model javnog gradskog prijevoza, za koji je u izradi Studija izvodljivosti. 

Grad Jastrebarsko priprema se za novo financijsko razdoblje Europske unije, a prema uputama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture priprema se dokumentacija potrebna za prijavu na natječaj za sufinanciranje takvih projekata. 

"U tu je svrhu Grad u rujnu 2018. godine izradio Studiju javnog prijevoza na čijoj su izradi sudjelovali i građani. Približno 1500 stanovnika je online prijedlozima i izravnim anketiranjem izrazilo potrebe koje određuju kako će se taj projekt razvijati. Nakon što je studija usvojena, Grad je naručio Studiju izvodljivosti uvođenja javnog prijevoza koja je u izradi i koja treba analizirati troškove i način financiranja tog važnog pitanja", javlja Grad Jastrebarsko.

"Osim što će se javnim prijevozom povezati ruralna naselja s gradom, studijom je predviđena i kružna linija kroz grad te rute koje povezuju javni autobusni sa željezničkim prometom. Također bi se povezao grad i gospodarska zona Jalševac, u kojoj je zaposleno više od tisuću ljudi. To je svakako jedan od prioriteta na kojem ćemo raditi", istaknuo je prilikom testne vožnje gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

 

Štedljiv i učinkovit 

Studiju izvodljivosti Jastrebarsko izrađuje u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, čiji je prodekan za znanost i vanjsku suradnju Marko Šoštarić i sam izrazio zadovoljstvo ovim projektom. 

"Jastrebarsko se priprema za novi koncept javnog gradskog prijevoza, što je svojevrstan iskorak na razini cijele Hrvatske. Pitanje javnog prijevoza iznimno je kompleksno, osobito na brdskim predjelima kojih ovdje ne nedostaje, stoga je bitno dobro odvagnuti sve prednosti, nedostatke i potencijalne rizike. Vjerujem kako ćemo suradnjom osmisliti kvalitetno rješenje koje će moći primijeniti i druge sredine", napomenuo je. 

Direktor tvrtke Wawa Grupa Slaven Vrhovski pojasnio je kako je električni minibus idealno rješenje za prigradske linije. Štedljiv je, učinkovit i tehnološki inovativan. Ne manje važno, i ekološki prihvatljiv. 

"Karsan Jest Electric autobus sa svojim jedinstvenim i inovativnim dizajnom, 100 posto električni i bez emisija, predstavlja istinsku inovaciju u javnom prijevozu u Hrvatskoj. Električna vozila u globalnoj ekonomiji 21. stoljeća nisu više pionirski pothvat, već realnost. Brojne studije, direktive i trendovi govore tome u prilog, a Grad Jastrebarsko prepoznaje ovaj trend i spreman je napraviti iskorak", dodao je.