Volkswagen je u ponedjeljak objavio da planira izgraditi šest "gigatvornica" u Europi do 2030. godine s ukupnim proizvodnim kapacitetom od 240 GWh godišnje. To je dovoljno za pogon gotovo četiri milijuna Volkswagena ID.3 električnih vozila. Prve dvije tvornice baterija radit će u Skelleftei u Švedskoj i Salzgitteru u Njemačkoj. Volkswagen također najavljuje ogroman broj novih punionica za električna vozila mrežama diljem Europe, Sjedinjenih Država i Kine. 

Volkswagenova strategija električnih vozila ovisi o smanjenju troškova sustava baterija kroz novu baterijsku ćeliju, koja će biti predstavljena 2023. godine i instalirana u do 80% električnih vozila cijele grupe, što bi trebalo upola smanjiti troškove. Tvrtka također planira reciklirati do 95% sirovina uključenih u proizvodnju baterija.

Napad na Teslu

Troškovi baterija, koji čine velik udio u ukupnim troškovima električnog automobila, postupno će se smanjivati ​​do 50% u početnim modelima i do 30% u standardnim modelima, navodi Volkswagen. Tvrtka također treba sigurnu opskrbu baterijama jer pojačava proizvodnju električnih vozila. Volkswagen tržišno napada Teslu u želji da postane najveći svjetski proizvođač baterijskih električnih vozila. VW je prodao 231.600 električnih vozila na baterije - 2020. - manje od polovice broja prodaje koju je Tesla ostvario, ali porast od 214% u odnosu na prethodnu godinu. 

Punionice u tisućama

Volkswagenovu ofenzivu na baterije prati veliko širenje mreže brzog punjenja. U partnerstvu s BP-om, španjolskom Iberdrolom i talijanskom energetskom tvrtkom Enel, VW namjerava do 2025. godine upravljati s oko 18.000 javnih punionica u Europi, u odnosu na oko 3.600 trenutno. Proizvođač automobila procjenjuje da će njegova mreža u to vrijeme pokriti približno trećinu očekivane ukupne potražnje na europskom kontinentu. Volkswagen također proširuje punionice u Sjedinjenim Državama i Kini. 

Podružnica Electrify America planira do kraja godine imati oko 3.500 punionica za brzo punjenje u Sjevernoj Americi. U Kini, Volkswagen cilja do 1725 mjesta za brzo punjenje do 2025. godine. Za usporedbu, Tesla trenutno ima 20.000 mjesta za brzo punjenje na globalnoj razini. Od 2022. godine Volkswagenova električna vozila također će podržavati tehnologiju koja im omogućuje povezivanje s privatnim, komercijalnim i javnim energetskim sustavima. "Električna vozila postat će mobilne banke energije", rekao je CEO VW-a Herbert Diess, a objavio je CNN.