Volkswagenov prvi električno pokretani model iz linije ID dobio je službeni naziv ID.3 te je upravo otvorena knjiga narudžbi za buduće kupce koji će ovaj model dobiti tek sredinom sljedeće godine. Riječ je o autu čija će cijena u Njemačkoj biti ispod 30.000 eura, a u VW-u su uvjereni da će upravo njime elektrificirati Europu a zatim i druga tržišta, piše Autonet.hr.

Kupcima će biti dostupne tri izvedbe, različitog kapaciteta baterije o 45, 58 i 77 kWh. Iz VW-a poručuju kako će tzv. ulazni model imati autonomiju od oko 330 km, srednja verzija od oko 420, a top izvedba do 550 km (prema novom WLTP-u). Za sada nisu potvrđeni podaci o performansama motora, no očekuje se da će najsnažnija izvedba (dostupan s baterijom najvećeg kapaciteta) razviajti snagu od 150 kW. Prvo će na tržište stići posebna edicija pod oznakom ID.3 1ST čija će se cijena kretati ispod 40.000 eura

Različite varijante

Radit će se o modelu s baterijom srednjeg kapaciteta koji će biti dostupan u četiri boja vanjštine te tri opcije uređenja interijera. Također, ovaj ID.3 će se moći pohvaliti bogatom serijskom opremom koja će uključivati veće kotača, napredni infotainment s mogućnošću glasovnog upravljanja, navigacijom i sl. Također, prvim kupcima će biti dostupna i verzija ID.3 1ST Plus koja će imati dvobojnu karoseriju, Max panoramski stakleni krov i napredni head-up zaslon. 

 Ukupno kupcima će biti u startu ponuđeno 30.000 jedinica izvedbe ID.3 1ST, a VW namjerava godišnje prodavati oko 100.000 primjeraka ovog automobila. Serijska proizvodnja će započeti krajem ove godine, a nakon što stignu svojim kupcima VW će im pokloniti i 2000 kWh struje za prvu godinu korištenja. Depozit iznosi 1.000 eura i ako se odustaje od kupnje VW će vratiti novac. Narudžbe će biti moguće nakon frankfurtskog auto-salona u rujnu pa sve do proljeća 2020.