Josip Lebegner, voditelj odjela za e-mobilnost u HEP-u, govorio je u Novom danu N1 televizije o jučerašnjem početku naplate korištenja punionica za električne automobile na autocestama.“Mi smo cijelu godinu najavljivali da će naplata početi i s njom smo krenuli u dva koraka. Najprije ne autocesti gdje imamo najviše troškove. Sljedeći korak, kroz nekoliko tjedana, počet će se naplaćivati i na svim ostalim punionicama”, pojasnio je Lebegner. 

Osvrnuo se kratko i na to su korisnici stekli dojam da su punionice besplatne. “Mi smo krivi za to, svi ostali pružatelji usluga su počeli s naplatom ranije. Ovih 46 punionica koje su jučer počele s naplatom su postavljene uglavnom 2019. i stvarno je potrošnja na tim lokalcijama bila izuzetno velika.” 

Usporavanje

HEP je prve punionice postavio još 2010., a od 2015., 2016. su krenuli sa suradnjom s lokalnim jedinicama. Lebegner kaže da je ta mreža za sad dovoljno velika da se može bez ikakvih problema doći iz bilo koje točne Hrvatske na drugu. Broj auta raste sporije nego što su očekivali pa nisu nastavili sa širenjem infrastrukture kako su planirali, rekao je. Cijena punjenja na HEP-ovim punionicama je 70-80 kn za 100 km, a korisnici mogu baterije puniti i na kućnom priključku, što je bitno jeftinije. 

”Govoreći o planovima za razvoj, Lebegner kaže: “Sigurno ne mislimo stati, potrebna je komercijalizacija usluga. Jedna od prvih stvari je osiguranje pretpostavke za integraciju punionica visoke snage na autocestama. Znači da moramo napravit nove trafostanice, dovući struju do njih i to će sigurno biti jako skup posao. Tražimo i nove izvore sufinanciranja, računamo i na NPOO. Da bi mogli postaviti to, trebamo osigurati infrastrukturu.” HEP ima i aplikaciju koja ima više korisnika nego što je vlasnika električnih automobila u Hrvatskoj, ona ima oko 12500 korisnika.