Njemački proizvođač automobila Opel odlučio je snažnije prigrliti elektromobilnost najavivši kako će svaki njegov model imati svoju električnu inačicu. 

Pritom je posebice zanimljivo istaknuti kako, uz već nekoliko osobnih električnih automobila, Opel tržištu odsad nudi i lako gospodarsko vozilo Vivaro-e. Riječ je, naime, o modelu koji je predstavljen prije dvije godine i koji je nedavno dobio svoju električnu inačicu. 

Valja naglasiti kako je ovo treća generacija Opelovog dostavnog vozila kojeg je tijekom dva desetljeća prodano u više od milijun primjeraka.

 

Jamstvo na baterije 

Igor Baretić, menadžer za flotnu prodaju u tvrtki Wallis Automotive Europe (uvoznik Opela za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju), ističe kako je moguće kupiti Vivaro-e s baterijama kapaciteta 50 kW h i 75 kW h. Slabiju bateriju na brzoj DC punionici električnih vozila moguće je napuniti do 80 posto za pola sata, a snažniju za 45 minuta. 

Jamstvo na baterije je osam godina ili 160 tisuća kilometara. 

Doseg električnog Vivara sa slabijom litij-ionskom baterijom je 230 kilometara, a sa snažnijom 329 kilometara prema ispitnom postupku WLTP (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure).

 

Snaga i nosivost 

Međutim, njime je moguće prijeći više od 470 kilometara u gradu jer je tada primjetno manji otpor zraka u odnosu na, primjerice, vožnju autoputom. "Stoga je vrlo zanimljiv tvrtkama koje se, primjerice, bave gradskom dostavom paketa", napominje Baretić. 

Inače, snaga električnog motora ovog dostavnog vozila je 100 kW (136 KS), a najveći okretni moment 260 Nm. Nosivost Vivara-e je 1275 kilograma, a zapremina tovarnog prostora raste do 6,6 m3.