Dok je automobilski sektor usredotočen na izazove pred njim i povratak na stopu rasta prije pandemije, u očima potrošača ključne vrijednosti pri izboru vozila ostale su pristupačnost i provjerenost tehnologija (komocija s onim što od prije poznaju). 

Tvrtka koja se bavi revizijom, upravljanjem rizicima te poreznim, poslovnim i financijskim savjetovanjem Deloitte već 12 godina istražuje kretanja među kupcima automobila koji utječu na sve brže promjene u globalnom ekosustavu mobilnosti. 

Ovogodišnje izvješće Globalno ispitivanje stavova kupaca automobila u 2022. godini ispituje različite stavove kupaca koji se odražavaju na globalni automobilski sektor, uključujući razvoj naprednih tehnologija, održivost, očekivanja u pogledu cijene novih vozila, virtualnu kupnju i usluge mobilnosti. Izvješće se temelji na ispitivanju više od 26 tisuća potrošača iz 25 država provedenom u razdoblju od rujna do listopada 2021. godine, priopćeno je iz Deloittea Hrvatska.

 

Napredne tehnologije 

Dok globalni proizvođači automobila pokušavaju ispuniti svoja obećanja o električnoj budućnosti, potrošači su zainteresirani za održivi (električni) pogon samo ako će time ponajprije smanjiti troškove za gorivo, zatim imati bolje iskustvo vožnje te imati osjećaj doprinosa zaštiti okoliša. 

Međutim, zbog pojedinih ograničenja s kojima se vozači električnih vozila još uvijek susreću, mnogi se kupci i dalje okreću provjerenim, njima dobro poznatim vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem pa je samo dio potrošača spreman platiti napredne tehnologije. 

Unatoč sve većem društvenom interesu za ekologiju i održivost, pokazuje izvješće, većina potrošača još uvijek nije spremna platiti više od 500 američkih dolara za napredne tehnologije kao što su motori na alternativne izvore energije. Nadalje, potrošači nisu voljni platiti druge vrste napredne opreme uključujući autonomnu vožnju, povećanu sigurnost i povezivost (engl. connectivity). 

Slijedom toga, vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem i dalje će biti vodeći budući izbor američkih kupaca (69 posto).

 

Glavni motivi

Kad je riječ o alternativnim pogonima, zanimanje potrošača za električna vozila najveći je u Koreji (23 posto), Kini (17 posto) i Njemačkoj (15 posto), dok su japanski kupci (48 posto) skloniji hibridnim električnim vozilima

Iako interes za električnim vozilima ne raste prema prijašnjim predviđanjima, istraživanje ukazuje na dva glavna motiva za njihovu kupnju među globalnim potrošačima u SAD-u, Njemačkoj, Japanu, Republici Koreji, Indiji i Jugoistočnoj Aziji. To su sve veća zabrinutost u pogledu klimatskih promjena te želja za smanjenjem emisije stakleničkih plinova. 

Zatim, većina budućih kupaca električnih vozila namjerava puniti svoja vozila kod kuće, osobito u Japanu (76 posto), Indiji (76 posto), SAD-u (75 posto) i Njemačkoj (70 posto). Potražnja za javnim punionicama najveća je u Koreji (38 posto) i Jugoistočnoj Aziji (29 posto). 

Među osobama koje namjeravaju puniti svoja vozila kod kuće, dvije trećine (66 posto) Amerikanaca namjerava se služiti tradicionalnim javnim mrežama. Međutim, potrošači u Indiji, Kini i Jugoistočnoj Aziji namjeravaju se služiti javnom mrežom i obnovljivim izvorima.

 

Briga oko dosega 

Potrošače u Njemačkoj (24 posto), Kini (22 posto) i SAD-u (20 posto) najviše brine doseg (prijeđeni kilometri s jednim punjenjem baterije) električnih vozila, dok potrošače u Aziji (Jugoistočnoj Aziji 28 posto, Republici Koreji 26 posto, Indiji 23 posto i Japanu 19 posto) najviše pak brine nedostatak javne infrastrukture punionica električnih vozila

Američki potrošači očekuju da potpuno napunjeno električno vozilo može imati doseg do približno 800 kilometara (500 milja), dok potrošači u Kini, Japanu i Indiji očekuju doseg od otprilike 400 kilometara (oko 250 milja). 

"Automobilska industrija i dalje je otporna unatoč tomu što je pandemija utjecala na skoro sve čimbenike njezina poslovanja. Bez obzira na izazove s kojima se suočava, automobilska industrija je i dalje predana elektromobilnosti. Svijest potrošača o potrebi zaštite okoliša i održivosti, u kombinaciji sa sve većom cijenom fosilnih goriva, trendovi su koje svi proizvođači vozila trebaju adresirati. Nadalje, oni koji svoju budućnost temelje na proizvodnji električnih vozila, u svojim komunikacijama prema kupcima posebnu pozornost trebaju posvetiti prezentiranju planova i suradnji oko poboljšanja nužne infrastrukture za punjenje", ističe Gordan Kožulj, direktor u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja. 

Više o globalnom ispitivanju stavova kupaca automobila u 2022. godini dostupno je ovdje: http://www.deloitte.com/hr/automotive-consumer-2022.