Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je jučer u devet sati počeo zaprimati prijave građana za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. 

U nepune dvije minute, zaprimljeno je čak 546 prijava, od čega se 470 odnosi na električna osobna vozila. 

Za energetski učinkovita vozila ove godine je osigurano ukupno 44 milijuna kuna, a oba poziva, kako onaj za građane tako i onaj za tvrtke, zatvoreni su u rekordnom roku. Na ta dva poziva ukupno su zaprimljene 853 prijave. Točnije, na javni poziv namijenjen građanima prijavilo se spomenutih 546 korisnika, a na onaj namijenjen pravnim osobama njih 307. 


Vozila na vodik 

FZOEU program sufinanciranja energetski učinkovitih vozila provodi od 2014. te je do sad osigurao oko 110 milijuna kuna za kupnju 3 500 novih vozila. Program sufinanciranja je u 2020. izmijenjen te je maksimalni iznos poticaja za električna vozila iznosio 70 tisuća kuna, a sufinanciranje električnih bicikala mogle su dobiti samo pravne osobe, u čiji su program poticaja uključena i vozila na vodik, javlja FZOEU

U Fondu podsjećaju kako su za kupnju eko vozila tvrtke i građani mogli dobiti do 40 posto bespovratnih sredstava, odnosno od pet do 70 tisuća kuna, ovisno o kategoriji vozila. I dok su građani mogli sufinanciranje dobiti samo za jedno novo vozilo, koje u vlasništvu moraju imati barem dvije godine, tvrtke su ih mogle kupiti i više, ali iznos sufinanciranja nije mogao prelaziti 400 tisuća kuna.