Zemlje skupine G7 (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, SAD i Velika Britanija) ipak nisu postavile ciljeve za prodaju električnih vozila u svom nastojanju da elektrificiraju promet na svom posljednjem sastanku, obećavši samo da će intenzivirati napore na povećanju ponude održivijih načina prijevoza, rekla je grupa u priopćenju. 

"U našim se prometnim sektorima obvezujemo na održivu, dekarboniziranu mobilnost i na proširivanje tehnologija vozila s nula emisija, uključujući autobuse, vlakove, brodarstvo i zrakoplovstvo. Prepoznajemo da će ovo zahtijevati dramatično povećanje brzine globalne dekarbonizacije sektora cestovnog prometa tijekom 2020-ih i kasnije. To uključuje podršku za ubrzavanje uvođenja potrebne infrastrukture, poput infrastrukture za punjenje i punjenje gorivom, te povećanje ponude održivijih načina prijevoza, uključujući javni prijevoz, zajedničku mobilnost, biciklizam i pješačenje. Obvezujemo se ubrzati prelazak s nove prodaje dizel i benzinskih automobila kako bismo promovirali prihvaćanje vozila s nula emisija.", stoji u priopćenju grupacije, objavljuje Yahoo Finance.   

Problemi

Velika Britanija je među rijetkim zemljama koje su si postavile ciljeve za postupno ukidanje vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, no čini se da su na razini grupe prevladali drugi stavovi. Zemlja planira zabraniti prodaju takvih vozila do 2030. godine, a od 2035. dopustiti prodaju samo vozila s nula emisija. To bi bilo dovoljno izazovno za jednu zemlju, a kamoli za ostale u G-7 grupi, čak i ako su među najvećim gospodarstvima na svijetu. 

Masovno prihvaćanje električnih vozila pozdravljeno je kao jedan od stupova energetske tranzicije, ali nedavno je skrenuta pažnja na neke izazove koje predstavlja. Odgovarajuća opskrba sirovinama poput bakra i čelika, kao i baterija, jedan je od problema. S tim su povezani i troškovi: nestašica bilo kojeg presudnog materijala u proizvodnji električnih vozila dovela bi do viših cijena u trenutku kada kupci trebaju sve poticaje koje mogu dobiti za kupnju električnog automobila. Postoji i politički rizik, jer je većina kapaciteta za obradu ključnih elemenata EV baterija u Kini.