Dok gradovi širom svijeta sve više koriste alternativna riješenja za pogon vozila javnog gradskog prometa kao što su električni ili autobusi s pogonom na stlačeni prirodni plin (CNG), u Hrvatskoj se u posljednje vrijeme europskim novcem nabavljaju gotovo isključivo dizelski autobusi!
Posljednji u nizu je Zagreb (po kojem, doduše, voze autobusi na plin, no još nijedan električni!) gdje je, prema podacima sa službenih stranica Grada Zagreba, 29.1.2019. godine potpisan novi ugovor o financiranju nabave autobusa za gradskog prijevoznika Zagrebački električni tramvaj. Ugovor su potpisali visoki dužnosnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i ZET-a. Njegova je vrijednost 55,84 mil. kuna, pri čemu će se 85% prihvatljivih troškova sufinancirati iz Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija', a 15 % iz državnog proračuna. Potpisivanjem tog ugovora ujedno je završen program u vrijednosti 314 mil. kuna, u koji je bilo uključeno devet hrvatskih gradova i kojim će se nabaviti 187 novih autobusa. Tako će Zagreb dobiti 44 nova autobusa, čemu treba dodati još 15 iz 2017. godine. 
Naravno, iako se pri tome radi o autobusima koji zadovoljavaju najstrože standarde kada je riječ o štetnim emisijama i udobnosti i sigurnosti prijevoza, oni i dalje kao pogonsko gorivo koriste dizel, dok mnogi europski gradovi sredstva iz europskih fondova koriste kako bi vozni park gradskih prijevoznika prebacili na CNG ili električnu energiju. No, tko zna, možda je problem u tome što djelatnici javnih gradskih prijevoznika u tim zemljama ni kao svoja vozila nemaju dizelaše?!