Europska komisija prošli tjedan službeno je uspostavila Savez za zrakoplovstvo s nultom stopom emisija. Također, pozvala je članove zrakoplovne zajednice da udruže snage kako bi se pripremili za uvođenje zrakoplova s nultom stopom emisija. 

Cilj je Saveza za zrakoplovstvo s nultom stopom emisija pripremiti ekosustav zrakoplovstva za uvođenje u upotrebu zrakoplova s pogonom na vodik i električnu energiju kako bi se osiguralo da zračni promet pridonosi europskom cilju klimatske neutralnosti do 2050. godine. Okupit će predstavnike proizvođača zrakoplova, zračnih prijevoznika, zračnih luka, energetskih poduzeća i dobavljača goriva, agencija za normizaciju i certifikaciju, interesnih skupina u području zaštite prava putnika i zaštite okoliša te regulatornih tijela, izvijestila je EK. Zajednički će raditi na utvrđivanju svih prepreka za uvođenje tih zrakoplova u komercijalnu upotrebu, utvrđivanju preporuka i plana za njihovo rješavanje, promicanju investicijskih projekata te poticanju sinergija i zamaha među članovima. 

Članovi će se baviti pitanjima kao što su potrebe zrakoplova s pogonom na vodik i električnu energiju u pogledu goriva i infrastrukture u zračnim lukama, normizacija i certifikacija te posljedice za operatore (zračne prijevoznike) i upravljanje zračnim prometom.

 

Entuzijazam velikih proizvođača 

Očekuje se da će se tijekom sljedeća dva desetljeća na tržište staviti više od 44 tisuće novih zrakoplova. Procjenjuje se da bi se na tržištu do 2050. moglo prodati 26 tisuća zrakoplova s nultom stopom emisija, čija bi ukupna vrijednost bila pet bilijuna eura. 

Savez bi trebao ispuniti obvezu usklađivanja sektora s klimatskim ambicijama, ciljevima i drugim povezanim politikama EU-a. Važna je i međunarodna dimenzija sektora jer se borba protiv klimatskih promjena vodi na globalnoj razini. 

"S pojavom zrakoplova s nultom stopom emisija Europa piše sljedeće poglavlje o zrakoplovstvu. Klimatska neutralnost omogućuje rast, a Savez za zrakoplovstvo s nultom stopom emisija pomoći će europskoj zrakoplovnoj industriji da otvori put za konkurentno i čisto zrakoplovstvo", izjavila je izvršna potpredsjednica za digitalno doba Margrethe Vestager

"Europska zrakoplovna industrija najinovativnija je u svijetu. Uvelike nas ohrabruje entuzijazam velikih proizvođača i dobavljača opreme, kao i malih poduzeća te novoosnovanih poduzeća, koji žele biti predvodnici u području zrakoplova s pogonom na vodik i električnu energiju. Međutim, cijeli ekosustav zrakoplovstva, uključujući dobavljače goriva, operatore zračnih luka i regulatore, također se treba pripremiti. Savez za zrakoplovstvo s nultom stopom emisija pomoći će u koordinaciji nastojanja poduzeća i organizacija da zrakoplovni sektor ostane konkurentan i održiv", rekao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton

"Pozdravljam osnivanje Saveza za zrakoplovstvo s nultom stopom emisija, važnog koraka koji će nam omogućiti da rezultate europskih istraživačkih i inovacijskih aktivnosti u području čistog zrakoplovstva stavimo na tržište. Aktivnostima Saveza osigurat će se okvirni uvjeti koji su potrebni za uspješno buduće uvođenje zrakoplova s nultim emisijama u Europi", istaknula je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

 

Okolišna održivost 

Privatni i javni subjekti iz zrakoplovne zajednice koji su se obvezali podupirati uvođenje u upotrebu zrakoplova s nultim emisijama pozivaju se da se koristeći internetski obrazac pridruže Savezu za zrakoplovstvo s nultom stopom emisija. Prvi sastanak glavne skupštine održava se u jesen. 

Europska zrakoplovna industrija i drugi sudionici u toj djelatnosti obvezali su se kako će učiniti sve da zračni promet na Starom kontinentu ispuni klimatske ciljeve Europe do 2050. Europska komisija podupire taj cilj konkretnim djelovanjem kao što je program za čisto zrakoplovstvo u okviru programa Obzor Europa, mehanizmi za određivanje cijena ugljika (npr. sustav EU-a za trgovanje emisijama) i Fond za inovacije. Te inicijative podupiru razvoj zrakoplova s nultim emisijama s pomoću novih pogonskih tehnologija (npr. na električnu energiju ili vodik). 

Takvi okolišno održivi zrakoplovi imaju golem tržišni potencijal i mogu snažno pridonijeti budućoj konkurentnosti industrije u svim segmentima tržišta. Pogonske tehnologije s nultim emisijama ključne su za smanjenje CO2 iz zrakoplovstva koje su prema procjenama odgovorne za približno tri posto globalnog zatopljenja. To ne uključuje učinak emisija koje nisu povezane s CO2 i koje su odgovorne za dvije trećine utjecaja tog sektora na klimu. 

Uvođenje baterijsko-električnog i pogona na vodik dovest će do velikih promjena u sustavu zračnog prometa. Ne samo da će se zahvaljujući tim tehnologijama pojaviti nove generacije zrakoplova, nego će postati nužne i velike promjene u infrastrukturi zračnih luka, kod zračnih prijevoznika, pri upravljanju zračnim prometom i u energetskim mrežama.