Savjeti za zelenu gradnju u sklopu projekta BUILD UPON2 prepoznaju obnove na razini gradova kao jednu od najznačajnijih prilika za ostvarenje dekarbonizacije sektora zgradarstva i postizanje ciljeva inicijative Renovation Wave kojom se nastoji udvostručiti stopa obnove diljem Europe do 2030. i time obnoviti 35 milijuna zgrada. 

Osam europskih savjeta za zelenu gradnju, uključujući i Croatia GBC (Green Building Council), kroz EU financirani projekt BUILD UPON2, iznjedrili su novo oruđe u ostvarenju ciljeva kampanje Europske komisije Renovation Wave. Alat - Višerazinski okvir energetske obnove, namijenjen je lokalnim jedinicama diljem Europe kako bi uspješno mjerile učinke obnova zgrada s pogledom na isprepletene pokazatelje ekoloških, društvenih i ekonomskih perspektiva. 

Pokazatelji kvalitete obnove

Okvir se sastoji od skupine trinaest pokazatelja kvalitete obnova, za koje je predviđeno praćenje i prikupljanje podataka kao dio uspješne provedbe procesa obnova. Primjerice, smanjene emisije CO2, postotak domaćinstava pogođenih energetskim siromaštvom, poboljšanja kvalitete unutarnjeg zraka te otvorena radna mjesta u sklopu provedbe projekata obnova, neki su od predviđenih kriterija kojima se dolazi do uvida u uspješnost provedbe obnova na razini pojedinog projekta, ali i programa gradova. Pokazatelji Okvira ojačani su mjernim jedinicama i metodologijom prikupljanja podataka prilagođenom za implementaciju od strane gradova u različitim državama Europe, neovisno o stanju tržišta i industrije. 

Na taj način se kod pokazatelja poput energetskog siromaštva, koje nije definirano u svim državama, te se sustavno ne izračunava, stvorila podloga za njihovu integraciju i praćenje na takvim tržištima. 

Trenutno, 32 grada diljem Europe koriste ili su testirali mogućnost implementacije Okvira projekta BUILD UPON2na razini lokalnih projekata obnova, priopćio je hrvatski Savjet za zelenu gradnju.