U Beču će uskoro započeti pilot-projekt stvaranja tzv. superbloka. Radi se o dijelu grada, odnosno gradskoj četvrti u kojoj ima više zelenila i prostora za građane, a manje prometa. Projekt će obuhvatiti više stambenih blokova na području ulica Gudrunstraße, Leebgasse, Quellenstraße i Neilreichgasse u 10. gradskom okrugu Favoriten. 

Očekuje se da će se njime poboljšati kvaliteta života građana, doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena primjenom raznih mjera za ozelenjivanje i rashlađivanje grada i smanjiti automobilski promet. Time će se ujedno sniziti razina buke i prašine i ljetna temperatura u tom gusto naseljenom dijelu grada.


Barcelona, Berlin i Beč

Koncept 'superbloka' razvijen je u Barceloni, gdje je u više gradskih blokova unutar smanjen automobilski promet, a prostor je oslobođen za pješake i bicikliste, dok se promet na rubovima bloka optimira. Preraspodjela javnog prostora u korist građana omogućuje provođenje mjera za bolju kvalitetu života, prilagodbu klimatskim promjenama i slobodnije kretanje. Sličan koncept razvija se i u Berlinu. 

Sada će taj koncept koji se temelji na trendovima i modelima urbanog razvoja i stavlja poseban naglasak na društvenu koheziju i sudjelovanje građana i na širenje zelenih površina biti proveden i u Beču. Njegov dugoročan cilj je poboljšati lokalnu opskrbu, društvenu infrastrukturu i sam izgled bloka. 

Pri tome je dio 10. okruga, osim zbog gustoće naseljenosti, za provođenje projekta odabrano zato što, prema interaktivnoj karti koja prikazuje temperaturne vrijednosti, sadržava neka od najtoplijih mjesta u gradu koja treba rashladiti. Tu su također smještene brojne odgojno-obrazovne ustanove pa se smanjenjem broja vozila u njihovoj blizini nastoji povećati sigurnost. Tako će promet motornim vozilima biti dopušten isključivo stanovnicima tog dijela grada i interventnim i komunalnim vozilima.


Početak sljedeće godine

Ove jeseni održat će se prva informativna događanja u sklopu kojih će projekt biti predstavljen javnosti. Tu će stanovnici tog područja i lokalne organizacije moći izraziti svoje mišljenje o konceptu i tako izravno sudjelovati u njegovom oblikovanju. Ispitna faza projekta trebala bi započeti na ljeto 2022. godine, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.