Kao priprema za skorašnje otvaranje javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u subotu 9. listopada organizira besplatnu virtualnu radionicu, na kojoj će građani moći dobiti revenatne informacij i odgovore na niz pitanja. Panelisti su Maja Rajčić - načelnica Sektora za energetsku učinkovitost, Tomislav Ilić - voditelj projekata i Božena Pastuović - voditeljica projekata. Radionica će trajati od 10 ujutro do 13h i za sudjelovanje je potrebna registracija OVDJE

Primanje projektnih prijedloga po pozivu vrijednom čak 300 mil. kn, u kojem može biti energetski obnovljeno 3.100 kuća, kreće 14. listopada. U okviru istog poziva, sufinancira se i cjelovita energetska obnova, ali i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane. Ono u čemu se ti projekti razlikuju je postotak sufinanciranja i minimalni energetski razred kuće koja se prijavljuje za obnovu. 

Prihvatljivi prijavitelji

Naime, toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financirat će se kućama lošijih energetskih svojstava, energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Iznos sufinanciranja je do 60% bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna. Međutim, poželjno je da obnova bude cjelovita odnosno da uključuje i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U tom slučaju je maksimalan iznos poticaja čak 204.000 kuna. 

Sredstva će za takve sustave moći dobiti i kuće boljih energetskih svojstava, kojima nisu potrebne mjere energetske obnove. Riječ je o kućama energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava za sustave korištenja obnovljivih izvora energije, ovisno o lokaciji.